BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kıdem Sendikaların önceliği

Kıdem tazminatı için fon kurmayı planlayan hükümet, hafta sonu sosyal taraflarla buluşacak.

Abone ol

Sendikalar, kıdem tazminatı gündeme getirilirse toplantıları terk etme kararlılığında.

Sosyal güvenlikten sonra sendikalar, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt yasaları da değişiyor. Avrupa Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına göre yenilenen iki yasayla örgütlenme koşulları yumuşatılıyor, grev ve lokavtın da kapsamı genişliyor.

Sendikalar Yasa Tasarısı ile işçi sendikalarına üyelik ve istifada noter şartı kaldırılıyor. Üyelik yaş sınırı 15’e indiriliyor. İşsiz kalanların sendika üyeliğinin de bir yıl devamı öngörülüyor. Sendika kurulabilecek işkolu sayısı ise 28’den 18’e düşürülüyor. Sendikalar en az 7 kişinin biraraya gelmesiyle oluşturulabilecek.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasa Tasarısı ise bankacılık, petrokimya, şehiriçi ulaşım hizmetlerindeki grev ve lokavt yasağını kaldırıyor. Okullar, çocuk bakımevleri ve huzurevleri de grev ve lokavt yapılamayacak yerler kapsamından çıkarılıyor. İtfaiye, noter ve cenaze defin hizmetleriyle su, elektrik, doğalgaz üretim ve dağıtımında grev ve lokavt yasağı ise sürüyor.

Hükümet ve işçi-işveren konfederasyonları, hafta sonunda Bursa’da biraraya gelerek tasarıları görüşecek. Kıdem tazminatı düzenlemesini istihdam paketinden çıkaran hükümet, Sendikalar Yasası’na eklemek istiyor. Ancak DİSK başta olmak üzere işçi konfederasyonları, kıdem tazminatı gündeme gelirse toplantıları terk etmeye kararlı.

Türkiye’yi geçen yıl izlemeye alan ILO ise, çalışma hayatı uygulamalarının denetimi için 29 Nisan’dan itibaren Ankara’da olacak. örgüt temsilcileri, konfederasyonlar ve hükümetle görüşecek.