BIST 10.268
DOLAR 32,28
EURO 34,81
ALTIN 2.411,75
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs’ta çözüm olmazsa...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs sorunu konusunda tek devletle hakkaniyete dayalı bir çözüme ulaşılmasını istediklerini söyleyerek, ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs sorunu konusunda tek devletle hakkaniyete dayalı bir çözüme ulaşılmasını istediklerini söyleyerek, "Çözüm olmazsa da Türkiye başka adımlar atabilir. İlelebet bu sorunun uzayıp gitmesini istemiyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Filipinler’deki temasları ve KKTC gezisi hakkında Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Atalay, "Filipinler’de ne gibi eksiklikler gördünüz" sorusuna "Biz doğrusu bu konudaki düşüncemizi aktardık. Koordinasyona çok vurgu yaptım. Bu işlerde koordinasyon ve hızlı ulaşım çok önemli. Tayfunun olduğu adalarda havaalanları kapalı, cep telefonları çalışmıyor. En yakın çalışan havaalanı başka bir adada. Oraya gidiliyor, oradan feribotlarla, deniz yoluyla 4,5 saatte gidiliyor. Askeri unsurlar kullanılmaya çalışılıyor. Ulaşımda zorluklar var. Basın da orada sınırlı. Türkiye’den de ulaşan basın mensupları var" yanıtını verdi.
Atalay, Türkiye haricinde İngiltere’nin, Endonezya’nın, Malezya’nın, Avustralya’nın taahhütlerinin olduğunu kaydederek, Amerika’nın bölgedeki gemilerine yardım götürme çabaları olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da Barzani ile görüşmesi konusunda Atalay, "Barzani’nin Diyarbakır’a gelmesini olumlu buluyorum" şeklinde konuştu.

KIBRIS SORUNU
Kıbrıs sürecine yönelik soruya ise Atalay, Türkiye olarak iki farklı açıdan çalışmalarını devam ettirdiklerini belirtti. Atalay, "Hakkaniyete dayalı bir çözüm istiyoruz. Müzakerelerin olumlu bitmesi ve iki taraflı bir devlet olsun. Bu konudaki kararlılığımız sürüyor. Yeni bir hareketlenmenin özelliği şu; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri daha aktif. Türkiye ve Yunanistan süreçte daha fazla rol alıyor. Sadece adaya bırakılmasın. Sadece aradaki Türk ve Rum kesimi değil, Türkiye ve Yunanistan aktif olsun ve sonuca ulaşalım. Şu anda hızlanmayı olumlu görüyorum. Görüşmeler bu hızda devam ederse belki 2014 yılının ilkbaharında referandum bile gündem gelebilir" dedi.
Atalay, tek devletle hakkaniyete dayalı bir çözüme ulaşılmasını istediklerini söyleyerek, "Çözüm olmazsa da Türkiye başka adımlar atabilir. İlelebet bu sorunun uzayıp gitmesini istemiyor" diye konuştu.
(İHA