BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta Akıncı ve Anastasiadis ilk kez Cumartesi günü görüşecek

Rum lider Nikos Anastasiadis ve yeni seçilen Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı Cumartesi günü ilk görüşmelerini yapacak. Liderler geçen yıl Ekim ayında kesilen müzakereleri canlandırmaya çalışacak.

Abone ol

Kıbrıs'ta, Rum lider Nikos Anastasiadis ve yeni seçilen Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ilk görüşmelerini Cumartesi günü yapacak.

Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulides, Anastasiadis ve Akıncı'nın, bir süredir ilerleme kaydedilemeyen müzakereleri canlandırmaya çalışaklarını söyledi.

Hristodudiles, liderlerin bugün yaptıkları uzun bir telefon görüşmesinin ardından biraraya gelmeye karar verdiklerini bildirdi.

Sözcü ayrıca Kıbrıslı Rumların, Türkler'e yönelik "tek taraflı güven arttırıcı önlemler alacağını" söyledi.

'Mayın haritaları verilebilir'

Hristodudiles bu önlemler hakkında ayrıntı vermedi. Ancak Reuters ajansının haberine göre gündemdeki önlemlerden biri, 1974'ten önce mayın döşenen ve şu anda Türk tarafında kalan 28 mayın tarlasının haritalarının verilmesi.

Sözcü bu önlemlerin "çözüm sürecinin yerine geçemeyeceğini, ancak süreci güçlendireceğini" vurguladı.

Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik müzakereler geçen yıl Ekim ayında durmuştu.

Akıncı ve Anastasiades'in görüşmesi, geçen yıl Eylül ayından bu yana Türk ve Rum liderler arasındaki ilk buluşma.

Mustafa Akıncı seçilmeden önce , çözüm süreciyle ilgili olarak "Mental bir değişiklik geliyor, gerçek anlamda Kıbrıs'ta barış ve çözümü arzulayan, ama muhatabından da aynı şey bekleyen bir anlayış geliyor. Anastasiades'le hemen hemen aynı kuşağa aidiz. Biz de beceremezsek bizden sonraki kuşaklar ne yapar bilemem." demişti.

Akıncı aynı söyleşide "Türkiye'yle ana-yavru vatan ilişkisi bitmeli" demiş ve bu sözleri nedeniyle Cumhurbaşkajnı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilmişti.