BIST 9.455
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.499,25
HABER /  DÜNYA

Kıbrıslı Rumlar Barış Harekatı’nı kınadı

Kıbrıslı Rumlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da, “işgal” olarak nitelendirdikleri 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 39’uncu yıldönümünü, Güney Kıb...

Abone ol

Kıbrıslı Rumlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da, “işgal” olarak nitelendirdikleri 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 39’uncu yıldönümünü, Güney Kıbrıs’ta düzenledikleri çeşitli etkinliklerle kınadı.
Fileleftheros gazetesi “Başkan’dan Birlik Mesajı” başlıklı haberinde, Barış Harekâtı’nın başladığı saat olan sabah 05.30’da, Güney Kıbrıs’ta sirenler çaldığını yazdı.
Bunun akabinde, Harekât sırasında hayatını kaybedenler için, Lefkoşa’nın Rum kesiminde bulunan Yunan Askeri Mezarlığında anma töreni gerçekleştirildiğini yazan gazete, törene Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanı sıra, Yunanistan Meclis Başkan Yardımcısı Yoannis Drivelenkas ile diğer birçok resmi yetkilinin katıldığını kaydetti.
Hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunarak anılması ve mezarlara çelenk konulmasının ardından, Güney Lefkoşa’daki Panayas Faneromenis Kilisesi’nde, “adanın Türk işgalcilerden kurtulması, bütün göçmenlerin atadan kalma evlerine dönmeleri ve kayıpların tümünün akıbetinin belirlenmesi için” dua okunduğunu kaydeden gazete, Harekât sırasında hayatını kaybedenler için resmi anma töreni düzenlendiğini de belirtti.
Gazeteye göre, gün dolayısıyla konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, memleketin yaşadığı zorluklarla baş etmeyi başaracakları ve doğru yönde gittiklerine inandığını ifade etti.
Kayıpların akıbetinin belirlenmesi için edilen dua ve Panayas Faneromenis Kilisesinde düzenlenen resmi anma töreni çerçevesinde konuşan Anastasiadis, vatanlarının ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” yaşatılması için, hayatlarını kaybedenleri veya akıbetleri henüz belli olmayanları andıklarını söyledi.
Bu yıldönümlerinden, maksimum birliğin sağlanması için faydalanmaları gerektiğini dile getiren Anastasiadis, bunun, adaletsizliğin iyileştirilmesi ve ileri sürülen “işgalin” ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecek tek şey olduğunu savundu.
İleri sürülen “işgalin” üzerinden geçen 39 yıl ve 4 yıllık ekonomik krizin ardından, halkın, devletin nereye “yürüdüğünü” bilmek istediğini anlatan Anastasiadis, doğru yöne gittiklerini vurgulamak istediğini ve problemlerin üstesinden geleceklerinden emin olduğunu söyledi.
Bunların benzerlerini ve daha kötülerini geçmişte de yaşadıklarını ve ayaklarının üzerinde durmayı başardıklarını ifade eden Anastasiadis, şimdi de ayaklarının üzerinde duracaklarını sözlerine ekledi.
Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, gün dolayısıyla yaptığı konuşmada, ulusal bir strateji belirlenmesi, Kıbrıs sorununun esaslı bir şekilde “istila ve işgal sorunu” olarak yeniden konumlandırılması ve geçen 5 yıl boyunca ortaya çıkan kabul edilemez tavizlerin geri çekilmesi gerektiğine işaret etti.Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos da gün dolayısıyla yayımladığı yazılı mesajında, “işgalin ve bunun kötü etkilerinin sona ermesinin, Kıbrıs’ın BM kararları temelindeki adil, yaşayabilir ve işler bir çözüm aracılığıyla yeniden birleşmesinin ve Kıbrıs’ın AB üye devleti sıfatının” Yunanistan’ın hedefi olmaya devam ettiğini belirterek, Kıbrıs sorununun Yunanistan için dış politikanın başlıca önceliği olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu da açıklamasında, hiçbir tehdit ve hiçbir şantajın, enerji konusundaki planlamalarının hayata geçirilmesini engellemeyeceğini söyledi.
Türkiye tarafından sismik araştırmalar yapması için sözde Rum MEB’ine gönderildiği ileri sürülen gemi konusunda kendisine soru yöneltilen Fotiu, Türkiye’nin kendilerini bu faaliyetlere alıştırdığını iddia etti ve kendilerinin uluslararası hukuk çerçevesinde faaliyet göstermekte olduklarını söyledi.
Hiçbir tehdit ile hiçbir şantajın, enerji konusundaki planlamalarının hayata geçirilmesini engellemeyeceğini yineleyen Fotiu, bunun net bir mesaj olduğunu ifade etti.
Bu çeşit faaliyetlerin yapabileceği tek şeyin, bölgenin dengesinin bozulması olduğunu öne süren Fotiu, durumu takip etmekte olduklarını ve bu tarz tehditler ile şantajların kabul edilemeyeceğini yinelemek istediğini sözlerine ekledi.

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARINI GÖRMEDİLER
20 Temmuz Barış Harekâtı dolayısıyla, KKTC’de askeri resmigeçit töreni de dahil olmak üzere çeşitli kutlamalar yapıldığını yazan gazete, bu yıl uzun bir aradan sonra, kutlamalara “Türk savaş uçaklarının katılmadığını” iddia etti.

NORATLAS’TAN SAĞ KURTULAN TEK KİŞİYE PLAKET
Gazete, 21 Temmuz’u 22 Temmuz’a bağlayan gece gerçekleştirilen “Niki (Zafer)” operasyonuna katılan “Noratlas 52-133” Yunan nakliye uçağının kazasından tek sağ kurtulan kişi olan ELDİK (Yunan Alayı) mensubu Athanasios Zafiriyu isimli komandonun, Meclis Başkanı Omiru tarafından bir plaketle onurlandırıldığını da ekledi.
(İHA)