BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs resmen bölünme yolunda mı?

Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin New York’ta BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. Peki şimdi ne olacak?

Abone ol

Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin New York’ta BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. Diplomatlar, BM’nin ‘aradan çekilebileceği’ uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında BM’nin New York’taki genel merkezinde yapılan üçlü görüşme, somut bir sonuç çıkmadan sona erdi. Genel Sekreter Ban Ki-mun, iki liderle birlikte gelecek yıl Ocak ayının sonunda Cenevre’de yeniden görüşme kararı aldıklarını söylerken, müzakerelerin gidişatına ilişkin karamsar değerlendirmelerde bulundu. İki taraf arasında ‘ciddi görüş ayrılıkları’ bulunduğunu, yıl boyunca devam eden müzakerelerde net bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle çözüm umudunun azaldığını belirten Ban, toplantıda, iki liderin gelecek haftalarda, devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için “pratik bir plan” hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını bildirdi.

BM KENDİ KARARINI VERECEK

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, müzakerelerde 6 başlık bulunduğunu, bu başlıklarda  bugüne kadar yapılan müzakerelerde bazı tıkanıkların olduğunu söyledi. Müzakerelerle ilgili zaman sınırı olup olmadığının sorulması üzerine Eroğlu, “Limit var demeyeceğim ama Ocak sonuna kadar yapılan müzakerelerin  sonuçları Cenevre’de yapılacak toplantıda değerlendirilecek ve Genel Sekreter, misyonunun devam edip etmeyeceği konusunda herhalde kendisi karar verecektir” dedi. Rum lider Hristofyas da, “Ne zaman takvimi ne herhangi bir baskının” söz konusu olduğunu ifade ederek, New York’tan çok memnun ayrıldığını” ifade etti.

BM ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Star gazetesinin haberine göre, görüşmeler hakkında bilgisi olan üst düzey bir diplomat, gelinen aşamada BM’nin arabuluculuk çabalarından çekilebileceğine dair “ciddi bir tehdit” bulunduğunu belirterek, bu şekilde Kıbrıs’ın resmen bölünmeye gidebileceğini ifade etti.