BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,87
ALTIN 2.405,50
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs BMnin gündeminde

BM Güvenlik Konseyi bugün Kıbrıs konusunda bir toplantı yaptı.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi bugün Kıbrıs konusunda bir toplantı yaparak, adada kapsamlı bir çözümden yana olduğunu ve bu bağlamda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çabalarını desteklediğini bildirdi.

Toplantıda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari konsey üyelerine Temmuz ayında bölgeye yaptığı ziyaretle ilgili izlenimleri ve konuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanı Gana'nın Daimi Temsilcisi Nana Effaf-Apenteg, toplantıdan sonra gazetecilere açıklamada bulunarak BM Güvenlik Konseyi'nin, Genel Sekreter Annan'ın Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde çözümü çerçevesinde devam ettirtiği çabalarını desteklediğini söyledi.

Apenteg bu kapsamda, Konseyin, Gambari'nin bölgeye yaptığı ziyaret sırasında iki taraf arasında teknik komitelerin kurulması için görüşmelerin başlaması amacıyla vardıkları anlaşmadan memnuniyet duyduğunu bildirdi. Apenteg, Konseyin 8 Temmuzda tarafların kabul ettiği anlaşmanın daha fazla gecikmeden bir an önce tamamen uygulamaya geçmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Kofi Annan'ın bunu sağlamak için çaba sarfettiğini bildiren Apenteg, tarafların ne zaman yeniden kapsamlı görüşmeler için biraraya geleceğinin yine taraflara bağlı olduğunu vurguladı.

Apenteg, Kıbrıslı Türklerin Annan planını kabul etmelerine karşın hala tecrit edildiklerini ve durumlarının iyileşmesi için BM'nin ne yapmayı düşündüğü sorusu üzerine "Keşke bu konuda sihirli bir formülüm olsaydı, ama yok" dedi.

Apenteg, BM'nin tarafları birbirleriyle konuşup soruna kapsamlı bir çözüm bulmak için cesaretlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Bu arada KKTC'nin New York Temsilciliği kaynakları, BM Güvenlik Konseyi'nde konunun görüşülmesinin olumlu olduğunu, teknik komitelerin çalışmaya başlamasını desteklediklerini, ancak asıl isteklerinin sorunun kapsamlı çözümü için görüşmelerin başlaması olduğunu belirttiler.