BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,05
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs, Akdeniz'in Norveç'i mi olacak?

Daily Telegraph, Kıbrıs açıklarında 60 trilyon metreküp civarında doğalgaz olabileceğini ve bunun ada halkını 'Akdeniz'in Norveçlileri' haline getirebileceğini yazdı.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, Kıbrıs açıklarında 60 trilyon metreküp civarında doğalgaz olabileceğini ve bunun ada halkını "Akdeniz'in Norveçlileri" haline getirebileceğini yazdı.

Gazete, "Türkiye'nin adanın birleştirilmesi yönünde bir ön anlaşma yapılmadığı takdirde doğalgaz çıkarılmasını gerekirse askeri müdahaleyle engelleme tehdidine karşın Kıbrıs'ın doğalgaz kaynaklarını keşif çalışmalarında ısrar ettiğini" belirtti.

Ambrose Evans-Pritchard imzalı haberde, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides'in "ABD de dahil tüm dünya Kıbrıs'ın ekonomik kaynaklarını kullanma hakkını tanıyor." şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Habere göre, Kasulides Türkiye'nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelerden biri olmadığını ve bu nedenle adaların deniz yatağı haklarını da tanımadığını dile getirdi.

Daily Telegraph, iki hafta önce Kıbrıs açıklarında keşif çalışmaları yapan MV Princess adlı Norveç gemisinin Türk savaş uçakları tarafından bölgeden ayrılmaya zorlandığını da yazdı.

Ancak haberde Kasulides'in şu sözlerine de yer verildi: "Türkiye için dahi savaş gemileri diplomasisinden çok uzağız. Noble Energy, ENI ve Total gibi gruplar Türkiye'nin gerçekten kendilerini engelleyeceğini düşünselerdi buraya milyarlarca dolarlık yatırım yapmazlardı."

Kasulides, ABD merkezli Noble Energy'nin Kıbrıs'ın güneyinde 141 milyar metreküp doğalgaz tespit ettiğini de söyledi.

Daily Telegraph, Kıbrıs açıklarında büyük doğalgaz rezervleri olduğunun sanıldığını ve bunun "yüzyılın en büyük doğalgaz kaynağı keşfi" olduğunu yazdı.

Haberde İtalya'nın ENI ve Fransa'nın Total firmalarının da gelecek yıl bölgede doğalgaz keşif ve çıkarma çalışmalarına başlayacakları berlitildi.

Gazete, yetkililerin Kıbrıs açıklarında 1,6 trilyon metreküp civarında doğalgaz bulunduğunu ileri sürdüklerini ve bunun doğru olması halinde Kıbrıs'ın Akdeniz'in Norveç'i haline geleceğini ileri sürdü.