BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,07
ALTIN 2.470,34

Keşke sanatçı/akademisyen olmasaydım!....

Başbakan, Kültür Bakanı, Maliye Bakanı, Faruk Çelik, YÖK,Sanatçı akademisyen lerin özlük hakları, Sanatçıların emeklilik göstergeleri, Devlet koroları,AK Parti, AFlar

Evet, bu sözü devlet korolarında/topluluklarında/orkestralarında/tiyatrolarında ve Konservatuarlarda görevli sözleşmeli sanatçılar son yıllarda sık sık kullanır oldu. Bugün, Mayıs 2015 te uygulamaya geçecek “22. İstanbul Türk Müziği Günleri” için bir sanat kurumundaydım.

Arkadaşlar, o kadar dertli ki!...

Sorunlarımıza bakan/ilgilenen yok diyorlar…

Konservatuar sanatçıları hala 2013 teşvik ikramiyelerini ve 2014 Aralık teşvik ikramiyelerini alamadılar.

2013 Haziran teşviklerini de 2014 Şubat’ında alabildirler.*

Ayrıca, konservatuar sanatçıları bütün akademik haklardan yararlandığı halde, son  akademik zamdan yararlandırılmadılar. O zaman sanatçılar akademik değilse neden teşvik için bilimsel/sanatsal çalışma isteniyor. Korolarda olduğu gibi doğrudan herkese  ödenmesi lazım. YÖK'e başvuırmuşlar...

Hala, devlet topluluklarında hiçbir aksama olmadan, teşvik dahil ikramiyeler –cezasız- herkese ödenirken, konservatuar sanatçıları farklı bilimsel/sanatsal  çalışma yapmaya zorlanıyorlar ve bir çoğu teşvikleri alamıyorlar…

Şu anda teşvik almaya hak kazanmış ama aksama ile alan sanatçı sayısı 260 civarında…

Bu gecikmenin faturası ağır…

Neden geciktirildiği belli değil…
Bu yasalarla verilmiş bir hak... 

Bimere başvurularda sonuç vermemiş…

Sanatçılarımızın özlük haklarında iyileştirme yapılamadığı, gösterge rakamlarının yükseltilmediği için maaşları Arş.Gör. seviyesine düşmüş…

Emeklilik için gün sayıyorlar, ama bu maaşla olmak istemiyorlar, çözüm bekliyorlar…

Şu anda -inanınız- %80 emekli olmaya niyetli sanatçılar…

Ama, bu sistemle maaşlarının yarıya düşmesi onları düşündürüyor…

TRT sanatçılarının haklarıyla bir olmak istiyorlar…

Genel Müdür olsalardı, şimdi 7.000 TL alacak, emekli olsalardı 5.000 Tl bağlanacaktı…

Bu kadrolara her türlü imkan sunulurken, sanatçılara sunulmaması, başlıktaki cümleyi ortaya çıkarıyor:

Keşke siyasete girseydik…

Keşke Genel Müdür olsaydık…

Keşke Müsteşar olsaydık…

Keşke din görevlisi olsaydık…

Keşke, devlette çalışacağımıza, kaliteden öden versek piyasada çalışsaydık…

Bu kırgınlık, maalesef böyle gidiyor…

AK Parti hükümetleri, bir çok kez çok çeşitli kesimlere müjdeler verdi…

Aflar birbirini kovaladı…

Maliyete dayanan bir çok af getirildi…

AMA, SANATÇILARA, ÖZLÜK HAKLARINA, EMEKLİLİKLERİNE AİT BİR MÜJDE GELMEDİ…

GELİR Mİ DERSİNİZ, NEDEN OLMASIN, ÇOK ZOR DEĞİL Kİ!...

YETERKİ  İSTENSİN…

Bu yazıyı aşağıdaki haberleri okuyunca dillendirdik…

Bir çok sanatçı arkadaşımız fikirleri ile katkıda bulundular…

Haber şöyle;

Bakandan  müjde yağmuru…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik NTV canlı yayının soruları yanıtladı. ()

Çelik, muhalefet partilerinin seçim vaadlerine ilişkin, ''Bunlar ayağı yere basmayan projeler. Ana muhalefet partisi lideri 158 eylem ve projeden bahsediyor 101'i şu an fiili olarak uygulanıyor'' dedi. Ve birçok kesime müjdeler verdi;

TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU

* Taşeron işçilik sorunu yasal olarak halledildi. Toplu sözleşme hakkını getirdik. Kıdem tazminatları yoktu. Artık güvdence altında.

* Asıl işte çalışıyorsa bir işçi onlarla ilgili eleman itiyacı varsa kadroya alınması eleman ihtiyacı yoksa da tazminatlarının verilmesi gerekiyor.

* Yarın yapılacak sözleşme imzalanmasında Başbakanımız açıklayacak

MUHALEFET VAATLERİ

* Muhalefetin vaatlerinin çoğu şu anda uygulanıyor.

* Emeklilere ikramiyeyi kim vermek istemez. Verilmesi gerekeni vermezseniz maaşa muhtaç edersiniz.

* Emeklililerin maaşlarının 3 kat 4 kat arttırdık. Pastanızı büyüklüğü neyse ona göre sosyal yatırımlarda bulunacaksınız.

* Vaatlerin sebebi ülkenin başına gelmek değil, partinin başında kalabilmek. Üzüntü verici bir durum

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

* Emeklileri yaşa biz takmadık. Kılıçdaroğlu'nun yöneticilik yaptığı dönemlerde getirildi. Neden bunu yaptılar Kılıçdaroğlu açıkladı; iflas ettik diyor. Böyle soruna girmiş bir kurum için 99'da böyle bir çözüme gidiyorlar.

ERKEN EMEKLİLİK

*Sağlıkta yeni bir düzenleme yapılabilir. Ona bir çözüm bulunacak. Buna erken emeklilik derseniz sistemi çökerten bir durum. Dünyada yok ki. 6 milyar liradır bunun maliyeti.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ

* Her şeyi kaldırabilirsiniz. Aylık geliri 1500 lira siz diyorsunuz ki 5 bin lira, verirsiniz ama kaç ay verebilirsiniz.

* Kesintiler gelir amaçlı yapılmıyor amaç otokontrol

İŞSİZLİK MAAŞI

* Bunlar iyileştirilebilir. Lokal olarak böyle bir şey söylenmesi doğru değil. Biz sürelerin kısaltıması tabi ücretlerinde çoğaltıması için çalışıyoruz.

TAŞERON İŞÇİLERE YENİ DÜZENLEME
 Çalışma açısında iş güvencesi açısından sıkıntıları vardı. En az üç yıl anlaşma yapılacak dedik. Toplu sözleşme hakları, hak arama imkanları yoktu. Şimdi artık toplu sözleşme hakları getirdik. Kıdem tazminatları yoktu. 11 buçuk ay çalıştırılıyorlardı ve tazminat alamıyorlardı artık alıyorlar. Yıllık izinleri yoktu. Yıllık izinleri de güvence altına alındı. Hizmet alınacak yerler belli artık orada çalışan bir vatandaşı asıl işte çalıştıramayacaksınız. Asıl işte çalışıyorsa bir işçi onlarla ilgili eleman ihtiyacı varsa kadroya alınması, yoksa onların tazminatlarının derhal ödenmesi konusunda bir çalışma yaptık. Dolayısıyla bir sorun kalmamış oluyor.
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ

630 bin civarında kişiyi ilgilendiriyor sosyal güvenlik destek primi. Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildi son düzenlemelerle ama yine muhalefetin tamamen kaldıracağız dediği bir düzenleme. Bu mümkün mü?

"EMEKLİLERE VERİLMESİ GEREKENİ VERECEĞİZ"

158 çeşitli hedef, eylem ve projeden bahsediyor muhalefet. Bunun 101’ini uygulamaya koymuşuz biz. 158 vaatlerinin 101’i şu anda uygulamada. O halde geri kalanlar nedir? Çoğu afaki ayağı yere basmayan şeyler.

Ne dersiniz?

Keşke sanatçı olmasalar mıydı?!..

Biz, sözün bittiği yerdeyiz…

Not: "Biraz önce Sn. Başbakan'ın müjdesi de geldi (30.04.2015, 11.04): 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yol-İş Sendikası'nın düzenlediği törende,asli görevlerde çalışanişçilerin seçimden sonra kadroya alınacağını müjdeledi.Biz gerek geleneksel kültürümüzden, inancımızdan gelen temel kültürü harekete geçiriyoruz, onunla birlikte sosyal devlet ilkesi çerçevesinde sendikal hakların gereğini yapıyoruz. Bizler bu alanı bir çatışma alanı değil, birlikte Türkiye'yi ve dünyayı inşa etme alanı olarak görüyoruz. Bugün sizlerle hem bir bayram kutlaması hem bir müjde için bir aradayız. Karayollarında çalışan 6 bin 417 karayolları işçisinin kadrosu hayırlı olsun" dedi.

*Konservatuar akademisyen sanatçıları teşvikleri 2013 Haziran’ında gönderilen listelerin, bütün imzalar tamamlandıktan sonra, son imza olan Başbakanlık’tan -bir kez daha görüşülmek üzere-  konservatuarlara geri gönderilmesi ile krize girdi. Sorunun, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdür Yardımcısı  tarafından -daha öncede sanatçıların imzalarında sorun yaratmış- keyfi bir yetki ile  ilgisiz  bir maddeyi gerekçe göstererek  iadesinden kaynaklandığı öğrenildi. Konservatuarlar yine aynı listeleri geri gönderdi, çünkü yanlış yoktu. Ancak, sanatçıları –keyfi olarak- mağdur eden bu kişi hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

S