BIST 10.677
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Kerry: Suriye'nin sarin kullandığına dair delil var

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Şam'daki saldırıda sarin kullanıldığını söylüyor. Suriyeli Bakan Yardımcısı Mikdad'a göreyse, Obama'nın saldırıyı erteleme kararı 'siyasi ve medya manevrası'.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen ay Suriye'nin başkenti Şam'daki saldırıda sinir gazı sarin kullanıldığına dair delilleri olduğunu açıkladı.

Kerry, 21 Ağustos saldırısının ardından toplanan saç ve kan örneklerinde "sarin izlerine rastlandığını" belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye müdahale yapmaya kararlı olduğunu ama bunun için Kongre'nin onayını talep edeceğini bildirmişti.

Suriye ise her türlü saldırıya hazır olduğunu söylüyor.

Bakan John Kerry, ABD'nin elindeki delillerin BM denetçilerine değil, kendi kaynaklarına dayandığını ima etti.

NBC televizyonunda bir programa katılan Kerry "Son 24 saatte Şam'ın doğusundaki ilk yardım ekiplerinin ABD'ye ulaştırdığı örnekleri test ettik ve gördük ki, saç ve kan örneklerinde sarin izlerine rastlandı." diye konuştu.

"Dolayısıyla dosyamız güçleniyor, güçlenecek."

Kerry, Suriye'ye saldırı konusunda Kongre'nin de 9 Eylül haftasında onay vereceğinden emin olduğunu vurguladı.

ABD daha önceki saldırılarda da sarin kullanımına ilişkin benzeri delillerden söz etmişti.

Bu arada BM denetçileri, Suriye'de olay bölgelerinde topladığı delillerle Hollanda'ya döndü.

Mikdad: Siyasi manevra

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Obama'nın saldırıyı erteleme kararını "siyasi ve medya manevrası" diye niteledi.

Mikdad, Suriye'nin herhangi bir saldırıya hâlâ hazır olduğunu vurguladı.

Suriye'deki resmi el Tawra gazetesi ise Obama'nın kararını "tarihi Amerikan geri çekilişinin başlangıcı" olarak yorumladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikdad, BBC'ye yaptığı açıklamada, Başkan Obama'nın acil askeri eylemi erteleme kararının, onun Suriye'ye karşı başlattığı kampanyanın sonuçlarını yeterince düşünmediğini gösterdiğini ifade etti.

Mikdad, ABD'nin Suriye'ye saldırı konusunda kararlı olduğunu, Kongre'deki oylamanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini vurguladı.

ABD'nin BM'ye geri dönmesini umduğunu ifade eden Mikdad, askeri eylem kararı alma yetkisinin sadece Güvenlik Konseyi'nde olduğunu söyledi.

ABD Kongresi'nin bu konudaki kararında ise Suriye'ye saldırının İsrail'in çıkarına olup olmadığı sorusunun belirleyici olacağını vurgulayan Mikdad, ABD saldırısının bu ülkeye olan nefreti arttıracağını, uluslararası kurumları zayıflatacağını ve daha fazla terör üreterek El Kaide ve bağlantılı örgütleri güçlendireceğini belirtti.

Kimyasal silahla yapıldığı düşünülen saldırılardan en büyüğü 21 Ağustos'ta başkent Şam'ın doğusunda gerçekleşti. ABD, bu olayda 1400'den fazla kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Washington, sadece hükümetin bu saldırıyı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek Esad hükümetini suçluyor.

Esad hükümeti ise saldırıyı muhaliflerin provokasyon amacıyla yaptığını kaydediyor.