BIST 10.095
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.410,21
HABER /  GÜNCEL

Kerry Dışişleri Bakanı olarak ilk kez Pakistan'da

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'le görüşmeler yapmak üzere daha önceden açıklanmayan bir ziyaret kapsamında Pakistan'a gitti.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'le görüşmeler yapmak üzere Pakistan'a gitti.

Kerry'nin Pakistan'a yapacağı ziyaret, güvenlik gerekçesiyle daha önceden açıklanmadı.

John Kerry'nin temasları sırasında ekonomi ve terörle mücadele başlıca gündem maddeleri olacak ancak muhabirler, Kerry'nin ABD'nin insansız hava araçlarıyla şüpheli militanlara Pakistan'da düzenlediği saldırıların yarattığı endişeleri ve gerginliği gidermeye çabalayacağını belirtiyorlar.

Amerikan Merkezî Haber Alma Teşkilatı CIA'in Pakistan'da 2004-2013 yılları arasında düzenlediği bu tür saldırılarda 2.460 kişi öldü.

İnsansız hava araçlarıyla düzenlenen operasyonlar, sık sık, El Kaide'nin ve Taliban'ın güçlü olduğu Pakistan'ın Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan bölgesini hedef alıyor.

Başbakan Navaz Şerif, Mayıs ayında iktidara gelmesinin ardından, bu tür saldırıların ülkesinin egemenlik haklarını ihlâl ettiğini söylemiş ve Washington yönetiminden, insansız hava araçlarıyla düzenlenen operasyonları sona erdirmesini istemişti.

İnsansız hava araçları

ABD Başkanı Barack Obama, insansız hava araçlarıyla düzenlenen operasyonların, terörle mücadelede önemli bir araç olduğunu söylemiş, ancak bu operasyonların daha şeffaf hale getirileceği ve hedeflerin daha dikkatli seçileceği sözü vermişti.

Dışişleri Bakanı olarak Pakistan'a yaptığı ilk resmî ziyarette John Kerry, bugün Başbakan Navaz Şerif ve görevinden ayrılmaya hazırlanan Devlet Başkanı Ali Asıf Zerdari'yle görüşmeler yapacak. İslamabad'daki BBC muhabiri Kim Ghattas, ekonomi ve aşırı İslamcı militanların yarattığı tehdidin Başbakan Navaz Şerif için öncelikli konular olduğunu, John Kerry'le yapacağı görüşmelerde de bu konuların gündemde olacağını belirtiyor.

Militanların düzenlediği saldırılar son dönemde artmaya başlarken Pakistan hükümetinin terörle mücadele konusunda izleyeceği politika henüz netlik kazanmamış durumda.

John Kerry'ye eşlik eden üst düzey diplomatlar, Pakistan hükümetinin İslamcı militanlarla mücadeleye devam edeceğini ancak bir yandan da sorunları görüşmeler yoluyla çözme girişimlerinde bulunacağını tahmin ediyor.

Muhabirimiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Navaz Şerif'e, şiddet olaylarının, Pakistan ekonomisini güçlendirme planlarına darbe vuracağı ayrıca Washington yönetimi için de bir endişe kaynağı olduğu mesajını vermek istediğini belirtiyor.

İnsansız hava araçlarıyla düzenlenen operasyonlar, Pakistan'da çok tartışmalı bir konu. Hükümet ve ordu yetkilileri, sık sık, halkın karşısında bu saldırıları eleştirip ardından Amerika Birleşik Devletleri'yle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Gözlemciler, Kerry'nin, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistan ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapmak istediğini belirtiyorlar.