BIST 10.767
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.498,11
HABER /  GÜNCEL

ABD DHKP-C'li Biber'i böyle yakalattı

MİT, DHKP-C ile ilgili delilleri ABD'ye iletti. FBI ve CIA'nın baskısıyla Yunanistan örgütü köşeye sıkıştırdı.

Abone ol

Sakız Adası’nda ele geçen silah yüklü botta yakalanan ve Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemin faili olarak aranan DHKP-C’li Hasan Biber’in yakalanmasında ABD’nin devreye girmesi etkili oldu

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik canlı bomba eylemi gerçekleştiren yasadışı DHKP-C örgütüne Yunanistan tarafından önemli bir darbe vuruldu. ABD’nin devreye girmesi ve baskıları sonucu Yunanistan’da yapılan baskınlarla bu ülkedeki faaliyetlerini sonlandıran örgüte yönelik operasyonda, Ankara’da Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemin faili olarak aranan Hasan Biber yakalandı. Sakız Adası’nda ele geçen silah yüklü botta yakalanan Biber’le birlikte üç kişi Atina’ya götürülürken, Türkiye, Biber’in iadesiyle ilgili “iade” hazırlıklarına başladı.

Özellikle 1990’lı yıllarda arka arkaya bir çok silahlı ve bombalı terör eylemi gerçekleştirdikten sonra lideri Dursun Karataş’ın Hollanda’da ölümüyle birlikte sessizlik sürecine giren DHKP-C, PKK’nın silahlı kadrolarını sınırdışına çıkarmasıyla başlayan süreçte eylemlere yeniden başladı.

Sorguları sürüyor

Yunanistan’ın Sakız Adası açıklarında dün sabah saatlerinde seyreden şişme botta ağır silah ve patlayıcı ile yakalanan 4 kişinin ifade için akşam Sakız Mahkemesi’ne götürüldü. Başkent Atina’dan Sakız Adası’na giden savcıların 4 kişiyi sorguladığı öğrenildi.  Savcıların bu gece ve yarın ifadeleri aldıktan sonra 4 kişinin Atina’ya nakledilecekleri belirtiliyor.

ABD BÜYÜKELÇİĞİNE BOMBALI SALDIRI DÖNÜM NOKTASI OLDU
DHKP-C’nin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik 1 Şubat’taki canlı bomba eylemi örgüt açısından dönem noktası oldu. Barış sürecinde İstanbul’da eylemlere yeniden başlayan DHKP-C, Ankara’da önce ABD Büyükelçiliği’ne canlı bomba, ardından da eş zamanlı olarak AKP Genel Merkezi’ne roketli, Adalet Bakanlığı’na el bombalı saldırıda bulundu.
Büyükelçilik eylemini yapan canlı bomba Ecevit Şanlı’nın Almanya’dan geçtiği Yunanistan’da örgüt kadrolarıyla eylem üzerinde çalıştığının anlaşılması, diğer iki eylemin talimatın bu ülkedeki örgüt yöneticilerinden gelmesi ve yine eylemlerden sonra örgüt üyelerinin bu ülkeye kaçmaları tüm dikkatleri Yunanistan’a çevirdi. Kısa zaman aralığıyla yaşanan üç eylemin ardından polis ve MİT, DHKP-C’nin yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri üzerinde çalışırken ABD yönetimi de devreye girdi. Büyükelçilik saldırısından sonra CIA ve FBI üzerinden Türk makamlarıyla temas kuran ABD yönetimi, DHKP-C’ye yönelik federal adli soruşturma başlattı. Türkiye’den gelen deliller ışığında ABD Federal Başsavcılığı, DHKP-C hakkında terör soruşturması yürütürken, Atina üzerinde de yoğun baskı kurdu.

LAVRİON KAMPI KAPATILDI
Bu baskıların sonuç vermesiyle birlikte DHKP-C’nin Lavrion semtindeki kampları örgüt yönetiminin kararıyla kapatılarak Atina’da farklı yerlere dağıtıldı. Ayrıca, Yunan Gizli Servisi ile yerel polis teşkilatı arka arkaya yaptığı operasyonlarla DHKP-C hücrelerini rahatsız etmeye başladı. Son olarak canlı bomba olarak Türkiye gelmesi planlanan Bulut Yayla, yakalanarak Türkiye’ye sınır dışı edildi. Yayla’nın anlatımından DHKP-C’nin yine büyük kentlerde bombalı saldırılar yapacağı anlaşılırken, eylemcilerin deniz yoluyla Türkiye’ye geleceği ortaya çıktı.

Bu çerçevede 1996’daki Sabancı Center suikastının faili kırmızı bültenle aranan İsmail Akkol’un Yunanistan’ı terk ederek Suriye’ye geçtiği tespit edilirken, Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemi gerçekleştiren Hasan Biber de Yunanistan’ı terk etmek zorunda kaldı. İstihbarat birimlerinin yeniden Türkiye’ye geleceğini tespit ettiği Biber, önceki gün Sakız Adası’nda durdurulan şüpheli botta yakalandı. Alınan bilgilere göre, DHKP-C’ye yönelik planlı istihbarat operasyonu yürüten Yunan güvenlik makamları Atina ve çevresinde 12 şüpheliyi gözaltına alırken, Biber ve  beraberindekilerin botla ayrıldığını tespit etti. Yunan istihbarat servisi, bunun üzerine Sakız Adası çevresinde operasyon yapmak zorunda kaldı.