BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kene Türkiyeye fena yapıştı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açan kene ısırmaları son 5 yılda artış gösterdi. Bu konuda ciddi önlem şart...

Abone ol

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açan kene ısırmalarının son 5 yılda artış gösterdiği, bu konuda ciddi önlem alınması gerektiği bildirildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Galip Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenelerin kanlarını emdikleri canlılardaki hastalıkları insan ve hayvanlar arasında naklettiğini, bu şekilde ölümle sonuçlanabilen Kırım Kongo Kanamalı Hastalığının Türkiye'de son yıllarda yaygınlaşmasıyla gündem oluşturduğunu belirtti.

Hastalığın ilk görüldüğü günden bu yana sayısındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığına dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

''2002 yılında 17 vakayla başlayan ve geçen yıl 438'e yükselen kene ısırması sonucu ölenlerin 5 yıldaki toplam sayısı 70'e çıktı. Popülist yaklaşımlarla ciddi önlem alınmadığı görülüyor. Olaylar teşhis ve tedavide geç kalındığını ortaya koyuyor.

Isırıldığı tespit edilenler, sadece hastalık yönünden değil kene kaynaklı hastalıklar yönünden de mutlaka gözlem altında tutulması gerekir.''

Kaya, hastalıkla mücadelede başarı için öncelikle Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının veteriner hekim teşkilatının yeniden yapılanması yönünde çalışmalar yapması gerektiğini vurgulayarak, ''Veterinerlik hizmeti halk sağlığı ve koruyucu hekimliğin birincil ve vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu açıdan Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının koordinasyonu ile üniversitelerin ilgili birimlerindeki uzmanların oluşturacağı 'Stratejik Kene Mücadelesi Komisyonu' oluşturulmalıdır'' dedi.