BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kene için bu uyarılara dikkat

Yaz geliyor kene kabusu geri dönüyor. Tanım ve Köyişleri Bakanlığı, keneler için vatandaşların dikkatli olmasını istedi. İşte o öneriler;

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kene döneminin başlaması nedeniyle vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

Keneler uçma ve sıçrama kabiliyetleri olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşılırken daha dikkatli olun.

Kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacaklarınızı kapatan kıyafetler tercih edin. Uzun kollu giysiler giyin, pantolonlarınızı çoraplarınızın içine sokun, kapalı ayakkabılar giyin. Açık renkli kıyafetler tercih edin.

Vücudunuzu (koltuk atı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arakası, saç ve kıllı bölgelerinin içi ve çevresi, bacak arası, bel bölgesi) sık sık kontrol edin.

Kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidin veya keneyi bir cımbızla çıkartın. Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın, kenenin ısırdığı bölgeyi iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkolle veya deterjanlı suyla temizleyin.

Vücudunuza kene yapışması durumunda 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikáyetler yönünden kendinizi izleyin.

Keneleri çıkarırken öldürmeyin, patlatmayın.

Dokuz kişi KKKA tedavisi görüyor

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, kent genelinde yılbaşından bugüne kadar 155 kene ısırığı vakası görüldüğünü belirterek, 14 yaşındaki M.G. ve 73 yaşındaki T.Ç.’nin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi altında olduğunu belirttiler. Erzurum’da ise kenelerin ısırdığı 7 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu kişilerden birinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Bartın’ın Eski Konak Caddesi’nde bulunan bazı işyeri ve apartman girişlerinde görülen keneler korku yarattı.