BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  GÜNCEL

Kendi korucu oğlu Gabarda asker

51 yaşındaki Mustafa Ekinci, korucu.Tek istediği, oğlunun Gabar'dan sağ sağlim dönmesi...

Abone ol

Yüksekovalı geçici köy korucu Mustafa Ekinci 51 yaşında. Korucu timinin komutanı ilerleyen yaşına rağmen elinde kaleşnikofu, sırtında askerin verdiği kamuflaj elbisesiyle dağlarda dolaşmaya devam ediyor. 2'si asker toplam 10 çocuğu var.

Mustafa Ekinci, koruculuktan aldığı 560 YTL ile evini geçindirmeye çalışıyor. Fakat şu günlerde geçimden daha büyük bir endişesi var; Gabar Dağı'nda operasyonda olan asker oğlunun tezkeresini alıp evine dönmesi...

YENİ KORUCU YASASI NELER GETİRİYOR
Onlar, askeri korumakla görevli. Mehmetçiğin geçeceği yolları kontrol ediyorlar, onlara yardımcı oluyorlar. Şimdi devlet getirdiği 'yeni korucu yasası' ile korucuları güvence altına aldı.

İşte yeni yasanın getirdikleri;
-
Toplam geçici köy korucusu sayısının yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde ayrılan korucu başlarına, yüzde 10 ek ücret verilecek.

- Doğal afetler ve olağanüstü hallerde yararlılık gösteren geçici köy korucularına, valinin teklifi ve içişleri bakanının onayıyla yılda bir kez aylık ücretinin 2 katına kadar ödül verilebilecek.

- Güvenlik güçleriyle operasyonlara katılan koruculara vergi ve kesinti olmaksızın 19 YTL ek tazminat ödenecek.

- 55 yaşını dolduranların geçici köy koruculuğu sona erecek. İlişkileri kesilenlerden 15 yıl veya daha fazla hizmeti olanlara, hayatta bulundukları sürece 300 YTL dolayında aylık bağlanacak.

- Aylık bağlanmış olanlardan vefat edenlerin dul eşleri ile 55 yaşını doldurmayan ancak 15 yıl veya daha fazla süre geçici köy koruculuğu yaparken vefat edenlerin dul eşlerine yüzde 75'i oranında aylık verilecek.

- 55 yaşını dolduran ancak 15 yıldan az hizmeti olan veya 55 yaşını doldurmayan geçici köy korucularından, sağlık ve idari nedenlerle görevine son verilenler ile ölenlere 935 YTL'nin hizmet yılı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda tazminat ödenecek.