BIST 10.199
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.404,56
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren'in cenaze töreni kim var kim yok?

Kenan Evren'in cenazesi bugün toprağa verildi. Siyasilerden katılım olmayan cenaze törenine, cenaze namazındaki protesto damga vurdu.

Abone ol

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren için Genelkurmay Karargahı’nda tören düzenlendi. Camideki törende protestocular "Hakkımızı helal etmiyoruz” diye bağırdı, bir grup da dışarıda davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Törene Mehmet Ağar ve Ali Şen’in de katıldığı görüldü.

Tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 9 Mayıs Cumartesi günü vefat eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün toprağa veriliyor. Evren'in cenazesi, sabah saatlerinde askeri cenaze aracı ile GATA'dan Genelkurmay Başkanlığı'ndaki tören alanına götürüldü.
Burada askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı.

Kenan Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı. Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

kenan-evren-cenaze-toreni-kimler-var-kimler-yok.jpg

7. Cumhurbaşkanı Evren'in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren'in naaşı, askerlerin omuzunda cenaze aracına konuldu. Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı. Genelkurmay Karargahındaki törene, basın mensupları alınmadı.

kenan-evren-cenaze.jpg
NECDET ÖZEL YOKTU

Genelkurmay Karargahı'nda yapılan askeri törene bir operasyon geçirdiği için istirahatı devam eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel katılamadı. Özel'e Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar vekalet etti. Kuvvet komutanları da törende tam kadro yerlerini aldı. Evren’in cenazesi, askeri cenaze aracıyla Ahmet Hamdi Akseki Camisi'ne getirildi. Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omzundan alınarak katafalka konuldu. Evren'in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı. Evren'in ailesi ve yakınları, protokol çadırının önünde taziyeleri kabul etti.

CENAZE TÖRENİNE KİMLER KATILDI?

Cenaze törenine, Genelkurmay Başkanı Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski bakanlardan İsmet Sezgin ile Mehmet Ağar, Fenerbahçe Kulübü 2. Başkanı Nihat Özdemir, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Afganistan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri de katıldı.

MECLİS’TEKİ PARTİLER KATILMADI

Evren’in cenaze törenine Meclis'teki AK Parti, CHP, MHP ve HDP’den törene kimse katılmadı.
Kenan Evren'in cenazesi, Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ÜNLÜ PROFESÖRDEN ÇELENK

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Evren ailesi ve Ergenekon Partisi'nin gönderdiği çelenkler dikkat çekti. Törende, Prof. Dr. Celal Şengör'ün "Sana müteşekkiriz. Nur içinde yat komutanım" yazılı çeleng gönderdiği görüldü.

Evren'in yakınlarından birinin, taziyeler sırasında "Vefa bilenler sağ olsun" şeklindeki sözleri duyuldu.


“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”

Kenan Evren'in naaşı, kılınan cenaze namazı sonrasında top arabasına konuldu. Helallik alınması sırasında "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağıran 2 kadın gözaltına alındı. Protestoyu gerçekleştiren kadınlardan Lamia Durak, eşi Yılma Durak'ın 12 Eylül döneminde 6 yıl boyunca işkence gördüğünü söyledi.

kenan-evren-cenaze-protesto.jpg
Evren’in cenazesi camiden çıkarıldığı sırada bir protesto daha gerçekleşti.
Osman Göz isimli bir kişi, işkence gördüğü gerekçesiyle Kenan Evren'e hakkını helal etmediğini söyledi. Protestocu, güvenlik güçleri tarafından alandan çıkarıldı.

DAVUL, ZURNA VE HALAY

Öte yandan, Evren için tören yapıldığı sıralarda Büro Emekçileri Sendikası'ndan bir grup, davul ve zurna çalarak halay çekti.

SİYASETİ BIRAKTIM

Tören kıtasınca selamlanan Evren'in naaşı, ailesi ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu protokol korteji ile cenaze aracına nakledildi. Törene katılan Mehmet Ağar, gazetecilerin "Siyasi partilerden ve devlet erkanından katılımın olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine "siyaseti bıraktım" yanıtını verdi.