BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.404,09
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren'de saklanan gerçek!

İstanbul Fenerbahçe'deki Kenan Evren Lisesi hakkında İnşaat Mühendisleri Odası'nın verdiği rapor, gözlerden kaçırılıyor. 850 kişi saklanan tehlikeyi bilmiyor.

Abone ol

                                                                              BARIŞ YARKADAŞ

İstanbul Fenerbahçe'de bulunan Kenan Evren Lisesi hakkında, İnşaat Mühendisleri Odası'nın, "Binada oturmak sakıncalıdır. Gerekli kontrol ve tahkikatlar yaptırılmadığı taktirde, burada öğrenime devam edilmesi uygun değildir" raporuna rağmen, yetkililer harekete geçmiyor.

İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri Solmaz Marsan ve Şirin Harp 750 öğrencinin öğrenim gördüğü Kenan Evren Lisesi'nde, bağlı bulundukları meslek örgütünün isteği üzerine inceleme yaptı. Gözlemlerini bir rapora dönüştüren iki mühendis, çarpıcı bir gerçeği de gözler önüne serdi.

Mühendis Marsan ve Harp'ın aktardığına göre, Kenan Evren Lisesi'nin zemini geçtiğimiz yıllarda rögarların taşması üzerine, binanın betonarme elemanlarıyla birlikte zarar gördü. Bu yüzden, binanın kolon ve kiriş betonlarında ileri derecede hasar meydana geldi.

Okulun bulunduğu Kurbağalıdere bölgesinin zemininin "taşıyıcılık açısından zayıf" olduğunu da belirten mühendisler, Kenan Evren Lisesi'nin zemin yapısının da "oldukça sakıncalı" olduğunu tespit etti.

18 Haziran 2003 tarihli raporda, binanın iç yapısı hakkında da bilgi veren mühendisler, okulu tarif ettikten sonra, çarpıcı bir noktaya da dikkat çekti.

Raporda, olası bir deprem halinde, "Ditatasyonlarla bölünen ve ortada merdiven bloku olan yerleşimde sağda ve solda yer alan blokların burulma yapması halinde, ortada ve yeterli olup olmadığı bilinmeyen derzlerle ayrılmış merdiven blokunun sıkışması ve deforme olması halinde BİNADAN KAÇIŞ YOLU KALMAYACAKTIR" denildi.

Mühendis Solmaz Marsan ve Şirin Harp raporun sonuç bölümüne, "Bu şartlar altında, kolon oluşumunun getireceği sakıncalarla birlikte yeni öğrenim yılında binanın kullanılması sakıncalı bulunmaktadır" notunu da düştü.

Ancak raporun teslim edildiği tarihten itibaren, yetkililer tek bir adım bile atmadı. Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı görevlilerin de aynı içerikte bir rapor sunması da yeterli olmadı.

Okul yönetimi, iki kurumdan gelen ayrı raporları Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ulaştırmasına rağmen, 750 öğrenci ve 40 öğretmen, herşeyden habersiz bir şekilde okula gidip gelmeye devam ediyor.

Öte yandan, raporun hazırlanmasının ardından okul yönetimiyle görüşen, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Sizi şu an boş olan Bahariye'deki Özel Moda İlköğretim Okulu'na taşıyalım" önerisini götürdü. Ancak, Öztürk'ün teklifinden de sonuç alınamadı.
Okulun bulunduğu arsaya Fenerbahçe Spor Kulubü'nün talip olduğunu belirten kaynaklar, Fenerbahçe'nin, arsa karşılığında Milli Eğitim Müdürlüğü'ne üç okul yaptırma tahahhüdünde bulunduğunu belirtti.

Milli Eğitim'in bu öneriye sıcak yaklaştığını belirten kaynaklar, "Ancak böyle birşey olursa buna da karşı çıkarız. Çünkü buraya otopark yapılmak isteniyor. Çürük olduğu belirlenen zemine, kim nasıl ruhsat verebilir? Göz göre göre insanlar ölüme gönderilmek isteniyor" dedi.