BIST 10.253
DOLAR 32,33
EURO 34,77
ALTIN 2.389,14
HABER /  DÜNYA

Kefenli açlık grevi

Tokat’ta nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapanacak olan beldenin belediye başkanı ve meclis üyeleri, kefen giyerek açlık grevi ba...

Abone ol

Tokat’ta nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapanacak olan beldenin belediye başkanı ve meclis üyeleri, kefen giyerek açlık grevi başlattı.
Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Dereköy Belde Belediye Başkanı Fatih Mehmet Çezik, beldenin nüfusunun 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi’ne göre 2 binin altına düşmesi nedeniyle kapatılacak olmasına karşı meclis üyeleri ile birlikte eylem yaptı. Bağımsız Belediye Başkanı Çezik, 5 bağımsız, 2 AK Parti, 1 MHP’li meclis üyesi ile kefen giyerek belediye binası önünde yere yattı. Yerin karlı olması nedeniyle kısa süren kefenli eylemin ardından basın açıklaması yapan Başkan Çezik, bir hafta süreli açlık eylemi başlattıklarını söyledi. Belde olarak kapatılmayı hak etmediklerini ifade eden Başkan Çezik, "Çocuklarımızın geleceği ile oynanıyor. Beldelerdeki nüfusun 2 bin altına düşmesinin sebebi gelmiş geçmiş hükümetlerdir. Tüm seçilen başbakanlar Türkiye’yi İstanbul belediye başkanı gibi yönettiler. Her şeyi İstanbul’dan ibaret bellediler. Tokat’ta bir tane fabrika vardı, o da satıldı. Bütün kasaba ve köylerden göç başladı. Eğer belde belediyemiz kapanırsa şuan nüfusumuz 2 bin 64, seneye 500 olur. Bunun sorumlusu biz değiliz. Biz bu kararı protesto ederek sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.
Çezik, 2011 yılı nüfus sayımında bin 336 olan nüfusun 2012 sayımlarına göre 2 bin 64 olduğuna dikkat çekerek, “Biz 2012 yılı nüfus sayımın baz alınması için TÜİK’e itiraz ettik. Anayasa Mahkemesi kararı reddetti. 64 belde belediyesi nüfusunu 2 binin üzerine çıkarttı” diye konuştu.
Meclis Üyesi Halil Kara ise, beldelerinin kapatma kararını hak etmediğini, belediyenin borcu bulunmadığını ifade ederek, “Bu işte biz hak etmediğimiz cezayı alıyoruz. Bu belediye kapandığı zaman bu köyün insanlarının bu vaziyette kefenle mezara gideceğine eminiz” dedi.
İki dönemdir AK Parti’den meclis üyesi olan Abdullah Özbay ise, diğer meclis arkadaşı ile birlikte partisinden istifa ettiğini söyledi.
Dereköy Belde Belediye Başkanı Fatih Mehmet Cezik, 2010 yılında MHP’de istifa ederek bağımsız olarak görevine devam etmişti.
(İHA)