BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,79
ALTIN 2.440,94
HABER /  GÜNCEL

KCK davasında Kürtçe savunmaya ret

Dün başlayan terör örgürü PKK'nın şehir yapılanması KCK davasının ikinci günü de gergin başladı.

Abone ol

Dün başlayan terör örgürü PKK'nın şehir yapılanması KCK'nın davasında mahkeme 'Kürtçe savunma' talebini reddetti.

KCK DAVASINDA İKİNCİ GÜN

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 14 Nisan 2009 tarihinde Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde başlattığı KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan 103'ü tutuklu, toplam 151 sanık, duruşmanın ikinci gününde adliyeye getirildi.

YOKLAMAYA KÜRTÇE YANITLAR

Sanıkların adliyeye getirilişi sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Özel Harekat timleri de adliye çevresine konuşlandı. Sanık avukatlarının bugün başsavcıya Kürtçe savunma talebinde bulundu.  Duruşma sanık yoklamasıyla başladı, dünkü gibi sanıklar yoklamaya Kürtçe yanıt verdi.

TERCÜMAN İSTEDİLER

İlk olarak söz alan sanık avukatlarından Mehmet Bayraktar, bir dilin yasaklanması ve engellenmesine ilişkin yasal düzenlemeler bulunmadığını savunarak, ''Sanıklar ve mağdurlar derdini anlatacak kadar Türkçe bilmiyorlarsa bunlara tercüman atanmalı'' dedi.

MAHKEME TALEBİ REDDETTİ

Bunun üzerine, mahkeme başkanı, savunmayla ilgili AİHM ve CMK'nın daha önceki benzer kararlardan örnekler sunarak, tüm sanıkların eğitim ve sosyal konumlarından Türkçe bildiklerinin anlaşıldığını, soruşturma safhasında sanıkların Türkçe savunma yaptıklarını, tercüman aracılığıyla yapılacak yargılamanın yargılama süresini uzatacağını belirterek, oy birliğiyle bu talebin reddine karar verdiklerini açıkladı.

İDDİANAME ÖZETLENEREK OKUNACAK

Mahkeme başkanı, ayrıca, sanık vekillerinin iddianamenin okunmaması ve özet okunmasına ilişkin talebini ise sanıklara yüklenen suçun anlatılması gerektiği belirterek, iddianamenin özetlenerek okunmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

YABANCI HEYETLE POLİS ARASINDA GERGİNLİK

KCK duruşmalarının 2. gününde Diyarbakır'da yabancı heyet ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Adliye binası önüne yürüyüş yaparak gelen aralarında İngiliz, Alman ve İtalyan ekiplerinde bulunduğu yaklaşık 30 kişilik heyet adliye binası önünde buluştu. Adliye binası önüne gelen heyet burada açıklama yapmak istedi. Bu sırada adliye önünde bekleyen polis ekipleri, 'yolu trafiğe kapatıyorsunuz' gerekçesiyle heyetin uzaklaşmasını istedi. Uzaklaşmak istemeyen yabancı heyet ile ekipler arasında gerginlik yaşandı. İtişmelerin ardından yabancı heyet polislerin oluşturduğu etten duvar ile adliye binası önünden uzaklaştırıldı.

Heyet, polisin bu davranışına tepki gösterirken gerginliğe BDP'liler de karıştı. Kısa süreli gerginliğin ardından binadan uzaklaşan heyet polise İngilizce ve İtalyanca tepki gösterdikten sonra Büyükşehir Belediyesi binası önüne gitti.

Heyetin, açtıkları İtalyanca, İngilizce, Türkçe ve Kürtçe 'herkese özgürlük' yazılı pankartla belediye binası önünde beklediği öğrenildi.