BIST 10.111
DOLAR 32,36
EURO 34,85
ALTIN 2.408,70
HABER /  GÜNCEL

Kazıdan Hamas bombası çıktı

Ergenekon kazısında ele geçirilen silahlar arasında biri vardı ki Türkiye'de ilk kez görülüyordu. O bombayı Hamas kullanıyor.

Abone ol

Ergenekon’un son dalgasında ele geçirilen mühimmatlar arasında yer alan “Deta-Sheet” adlı kağıt biçimindeki patlayıcı maddeyi, Hamas’ın kullandığı belirlendi. DSP’li özel harekatçı milletvekili Recai Birgün ‘’ En ilginç mühimmat budur ve bugüne kadar Türkiye’de ilk kez rastlanıyor’’ dedi. Kağıt bombanın Tel Aviv’de, Hamas’ın intihar bombacısı Ömer Han Şerif’in, Kur’an sayfaları arasına koyarak kullandığı belirlendi.


KAZIDAN ÇIKAN SİLAHLARIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TÜRKİYE'DE İLK KEZ KULLANILIYOR

Gazeteport'a göre; İstanbul, Ankara ve Sivas gibi değişik illerde gerçekleştirilen Ergenekon’un 10. dalgasında çok sayıda bomba ve mühimmat ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde basına gösterilen mühimmatlar arasında, Türkiye’de ilk kez görülen ve yüksek derecece tahrip gücü olan “Deta-sheet patlayıcı” da yer aldı.

ÖZEL HAREKATÇI VEKİL DE ŞAŞIRDI

Uzun yıllar Özel Harekat Daire Başkanlığında görev yapan ve Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak da çalışan, DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, ele geçirilen kağıt biçimindeki ‘’Deta-Sheet “ kağıt bombanın Türkiye’de ilk kez ele geçirildiğini belirtti ve, ‘’Bu tür bir bomba Türkiye’de hiç kullanılmadı. Daha önce yakalandığını da duymadım. En ilginç mühimmat budur. Yüksek tahrip gücü var’’dedi.

HAMAS KULLANDI

Edinilen bilgiye göre, patlayıcı kağıt ‘’Deta-Sheet’’ (Detaonation sheet) adıyla biliniyor ve yüksek etki gücü olan PETN (Pentaerythritol tetranitrate) maddesi nedeniyle plastik bombalar içinde çok tehlikeli bir yere sahip bulunuyor. İnce kağıtlar ya da kalın bir kauçuk görüntüsünde olabilen bu elastiki bomba, yüzeylere yapıştırılma ve bombanın etkisini artırmak için metaller üzerine sarılabilme özelliğine de sahip bulunuyor. Orduların yanı sıra terör örgütlerince de kullanılıyor.

CANLI BOMBA DETA-SHEET'LE HAVAYA UÇTU

Bu kağıt bombanın son olarak Hamas militanları tarafından, Tel Aviv’de kullanıldığı belirlenmişti. Tel Aviv’de intihar saldırısı düzenleyen İngiltere vatandaşları 21 yaşındaki Asıf Hanif ile 27 yaşındaki Ömer Han Şerif’in, patlayıcıyı Kur’an’ın sayfaları arasına ince kağıtlar halinde sakladığı tespit edildi. Canlı bomba Hanif, ‘’Deta-Sheet’’ ile Tel Aviv’de ‘’Mike Bar’’ önünde kendini havaya uçurdu ve 3 kişinin ölümü, 50 kişinin yaralanmasına neden oldu. Olayda gözcülük yapan diğer bombacı Şerif ise iki hafta sonra ölü ele geçirilmişti.