BIST 10.109
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.410,32
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kavun karpuz dalında kurudu

Gaziantep'in Araban ilçesinde, 45-50 dereceyi bulan kavurucu sıcaklar kavun ve karpuzları dalı ile birlikte kuruttu.

Abone ol

Geçmiş yıllara oranla yaz mevsiminin daha sıcak geçtiğini belirten çiftçiler, kavun ve karpuzların güneş çarpmasından etkilendiğini belirtti.

Araban kavun-karpuzlarının en lezzetli ürünlerden olduğunu ifade eden çiftçiler, son 7 ayda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Sarıkaya köyü çiftçilerinden Remzi Ceylan yaptığı açıklamada, Araban ovasında yetişen meşhur karpuz ve kavun'un aşırı sıcaklardan etkilenerek güneş çarpmasından zarar gördüğünü söyledi.
Ceylan, susuz deşti olarak yetiştirilen Araban karpuz kavunun ülkenin en tatlı ve lezzetli karpuz kavunu olduğunu, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstüne çıkarak 45-50 dereceye çıkması ürünlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Hava sıcaklığının tüm yurtta olduğu gibi Araban'da da yüksek olduğunun altını çizen Ceylan, "Masraf yaparak, ailelerimizle birlikte sezon boyunca ürünlerimizi yetiştirmeye çalıştık. Tarlada karpuzun kilosunu 10 kuruştan sattık. Tarlada dalında 10 kuruştan sattığımız karpuz bize para kazandırmadı ve zarar ettik" dedi.

Çukurova'da yetişen karpuzun bittiğini ve Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ilçede karpuzun kilosunun 65-70 kuruşa çıktığını anlatan Ceylan, "Durum böyle olunca ürünlerimiz bu kez de sıcaktan etkilendi ve zarar görerek tarlada kaldı. Yıl boyunca ürün yetiştirmeye çalıştık ancak emeğimiz boşa gitti ve mağdur olduk" diye konuştu.