BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.387,19
HABER /  SEÇİM

Kavga çıkartacak Köşk senaryosu

Yazar Emre Aköz, seçimle Çankaya'ya çıkacak cumhurbaşkanının krize gebe bir sistem olduğunu çarpıcı bir senaryo ile anlattı.

Abone ol

Sabah si yazarı , CHP ile MHP'nin ortak Köşk adayının kıl payı kazanması halinde devletin zirvesinde kavga çıkacağını yazdı. 

Yazara göre yetkilerini kullanan cumhurbaşkanı, Erdoğan hükümetiyle sürekli kriz yaşayacak.

Emre Aköz, Başbakan Erdoğan'ın "koşan terleyen" cumhurbaşkanı tarifine ters açıdan baktı. Siyaset ilginç bir durumla karşı karşıya olduğun iddia eden yazar, sistemin neden krize gebe olduğunu böyle açıkladı:

ERDOĞAN HÜKÜMETİNE BAŞKANLIK MI EDECEK?

30 Mart Yerel Seçimlerinde alınan oylar üzerinden gidersek... AK Parti 45.54 puan aldı... BDP ve HDP'nin toplam oyları ise 5.43 puan... Büyük beklentisi olduğu için Kürt seçmenin Erdoğan'ı desteklemesi bekleniyor. Dolayısıyla Başbakan Erdoğan en az 50.97 puanla seçimi kazanır. (Aslında çok daha fazlası bekleniyor.) Bence de böyle olacak... Ancak iki turlu seçimler, olmadık sürprizlere gebedir. Ya şöyle olursa:
Diyelim ki ilk turda Erdoğan 50 puanın biraz altında kaldı. Muhalefetin güç birliği sonucunda CHP+MHP'nin adayı kıl payı Köşk'e seçildi. Hayda...
Madem halkın seçtiği kişi zaten Başkandır... Madem Başkan, "yürütmenin başı olarak" tüm yetkilerini kullanabilecektir... Böyle bir durumda... CHP+MHP'nin Başkanı, canı her çektiğinde Erdoğan Hükümeti'ne başkanlık mı edecek?
Mümkün değil. Kavga çıkar!
O halde, şöyle mi? Erdoğan, Köşk'e çıkarsa "Aktif Başkan" olacak... Onun dışındaki herhangi bir aday seçimi kazanırsa, "Protokol Cumhurbaşkanı" olacak. (Neye göre?)
Velhasıl, siyasi krizden korkanların, "İnşallah Erdoğan kazanır da gerilim çıkmaz" diye dua edecekleri bir durum bu...
Hatırlıyorum da, bize üniversitede, "Modern devlet, akılcı yasalara göre işler" diye öğretmişlerdi.