BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Öcalan için inanılmaz iddia! Namaza mı başladı?

Abdullah Öcalan'ın İslam açılımını yorumlayan Ruşen Çakır, köşesinde ilginç bazı iddialara yer verdi. Öcalan hidayete mi erdi? İmralı'da namaza mı başladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Abdullah Öcalan'ın Demokratik İslam Kongresi ile yaptığı açılımın siyasal niteliğini analiz eden Vatansi yazarı Ruşen Çakır "Öcalan hidayete mi erdi?" sorusuna yanıt verdi.

20 YIL ÖNCEKİ ÖCALAN İLE BUGÜNKÜ ÖCALAN

Öcalan'ın 20 yıl önce Almanya’nın başkenti Berlin'de “Kürdistan Sorunu ve İslami Çözüm” başlıklı iki günlük bir toplantıya gönderdiği mesajı alıntılayan Ruşen Çakır, PKK liderinin bugün söyledikleri ile 20 yıl önce söyledikleri arasında bir fark olmadığını vurguladı. Ancak şartların ciddi bir değişim geçirdiğini kaydeden Çakır "20 yıl önce Öcalan'ın sözleri "gönül alma" olarak görülüyordu ki ne sözünü ettiğim toplantı fazla bir yankı uyandırdı ne de Kürt siyasi hareketi (KSH) Öcalan'ın o sözlerine uygun değişikliklere gitti. Bugünse gerek Öcalan'ın İslamiyet üzerine sözlerinin, gerek Diyarbakır'daki toplantının hayatta çok ciddi karşılıkları var." diye yazdı.

ÖCALAN NAMAZA BAŞLADI İDDİASI

Çakır'ın yazısındaki en çarpıcı noktalardan biri ise Öcalan'ın İslam açılımına karşılık gündeme gelen bazı iddialara yaptığı vurgu oldu. Vatan yazarı sözkonusu iddiaları "bu açılımı değersizleştirmek için Öcalan'ın hidayete erdiği, hatta İmralı'da namaza başladığı şeklindeki spekülasyonlara itibar etmemek lazım." diyerek açık etti.

İşte Çakır'ın yazısındaki ilgili bölüm:

ÖCALAN'IN GERİ DÖNMESİ NEDEN MÜMKÜN DEĞİL?

Dün KSH ve Öcalan'ın İslamiyet ve dindarlarla aralarındaki mesafeyi kapatma kararının çok stratejik olduğunu ve geri dönüşün mümkün olmadığını ileri sürmüştüm. Bugün neden böyle olduğu sorusunu ele almak istiyorum.

BU İDDİALARIN AMACI DEĞERSİZLEŞTİRMEK

Öncelikle, KSH'nin bu açılımını değersizleştirmek için Öcalan'ın hidayete erdiği, hatta İmralı'da namaza başladığı şeklindeki spekülasyonlara itibar etmemek lazım. Çünkü mutlaka etkisi olur ancak onun İslamiyet ile bireysel olarak nasıl bir ilişki kurduğuyla açıklanamayacak kadar karmaşık siyasal bir olgudan söz ediyoruz. 

KÜRT HAREKETİNİN İSLAM AÇILIMIN SEBEPLERİ

Bana göre bu adımların altında şunlar yatıyor:

1) Ulusal kimlik inşasında İslamiyeti daha fazla dışarıda tutma ısrarının iyice anlamsızlaşması.

2) Çözüm sürecindeki esas muhatap olan AKP'nin muhafazakâr kimliğiyle belli ölçülerde yakınlaşma ihtiyacı. Buna bağlı olarak çözüm konusunda hayli tereddütlü olan seküler kesimlerle belli bir mesafe koyma arzusu.

3) Kürt olmayan kesimlerle diyalog geliştirmede İslamiyet'in sunabileceği imkânlar.

4) Irak, İran ve Suriye'deki Kürtlerle ilişkileri geliştirmede İslamiyet'in sunabileceği imkânlar.

5) Başta Gülen cemaati olmak üzere İslami yapılanmaların Kürtler içindeki etkisini azaltma arayışı.

6) Hizbullah'a ek olarak El Kaide çizgisindeki Selefi yaklaşımların Kürt gençleri arasında belli ölçülerde taban bulabilmesinden duyulan tedirginlik.

Dün ve bugün yazdıklarımdan KSH'nin İslami, hatta İslamcı bir harekete dönüşmekte olduğu çıkarılmamalı. Nasılsa bu konuyu sık sık ele alacağımız için şimdilik noktayı koyalım.