BIST 10.739
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.428,55
HABER /  GÜNCEL

Katar'daki 1.500 Türk özgürlüğe kavuşuyor

Yabancı işçilerin kötü çalışma koşullarıyla büyük tepki çeken Katar reform gibi bir yasaya hazırlanıyor.

Abone ol

Yabancı işçilerin kötü çalışma koşullarıyla büyük tepki çeken Katar, reform gibi bir yasaya hazırlanıyor. Artık işçiler, köle gibi sadece bir şirkete bağlı kalmayacak, iş değiştirip işverenin izni olmadan da ülkeden ayrılabilecek.

Soma'daki maden faciası sonra Türkiye'de bir kez daha gündeme gelen çalışma koşulları, birçok ülkede de çözüme kavuşturulması gereken sorunlar arasında yer alıyor. Bunlardan biri de Katar. Petrol zengini ülkede yabancı işçilerin maruz kaldığı kötü koşullar yıllardır tartışılıyor. Bu nedenle uluslararası alanda da büyük tepki çeken Katar hükümeti nihayet çalışma yasasında reform kararı aldı. 

TASARIDA NELER YER ALIYOR?

Çalışma Bakanlığı yetkilileri yapılacak yasal değişikliklerle ilgili bilgi verdi. Yeni tasarıyla çalışanın işinden ayrılıp bir başka işverenle sözleşme imzalamasına esneklik getiriliyor. Aynı zamanda işçinin ülkeden ayrılması da kolaylaştırılıyor. Çalışanların pasaportlarını ellerinden alan işverenlere yönelik cezalar da ağırlaştırılıyor. Özellikle inşaat sektöründe çalışan yabancı uyrukluların işverenin izni olmadan ülkeden ayrılamaması tepki çekiyordu. 

1.200 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunu aldığı 2010 yılından beri Katar’da dev inşaat projelerinde çalışan 1.200 işçinin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu tasarı yasalaştığında Katar, yabancı işçi çalıştırma koşullarıyla  ilgili olarak insan hakları örgütlerinden yöneltilen eleştirileri büyük oranda çözmüş olacak. İşçi ve işveren arasındaki ilişkileri tamamen değiştiren bu reform, tarihi bir adım olarak görülüyor.

İŞVERENİN SÖZÜNDEN ÇIKAMIYOR

Katar'da şu anki mevcut sistemde bir yabancı işçi ülkede kaldığı süre boyunca tümüyle anlaşmalı olduğu işverene bağlı olmak zorunda. İş değiştirmesi ve işverenin izni dışında ülkeyi terketmesi pratikte yasak. Çünkü işçi ülkeye giriş yaptığı andan itibaren pasaportunu işverene teslim ediyor. Ayrıca Katar, her ne kadar zengin bir ülke olsa da yabancı işçiler oldukça düşük maaşlarla çalıştırılıyor. Yabancı işçiler yüksek kuleleriyle Dubai'yi andıran Katar'da en çok inşaat sektöründe çalışıyor. 

60 TÜRK FİRMASI VAR

Katar'ın nüfusu 2 milyon. Ancak bunun sadece 300 bini Katarlı. Kalan nüfus ülkede çalışan yabancılar. Ayrıca ülkede 39'u inşaat sektöründe olmak üzere 60 Türk firması faaliyet gösterirken, 1.500 Türk çalışıyor.