BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Katalonya'da referandum çıkmazı

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesindeki seçimde iktidar partisinin kan kaybetmesi, bağımsızlık referandumu planlarını sekteye uğratabilir.

Abone ol

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesindeki seçim sonuçlarının ardından, bağımsızlık referandumuna gidilip gidilmeyeceği merak konusu.

Seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler çoğunluğu kazandı ancak siyasi tablodaki geniş çaplı değişimin referandum olasılığını azalttığı yorumu yapılıyor.

Barcelona'daki BBC muhabiri Tom Burridge, Katalonya Başkanı Artur Mas'ın "hüsrana uğradığını" belirtiyor.

135 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda çoğunluk elde etmek için erken seçime giden Mas'ın partisi Yönelik ve Birlik (CIU) 2010 seçiminde kazandığı 62 sandalyeden 12'sini kaybetti.

ERC (Cumhuriyetçi Sol) ise 10 olan milletvekili sayısını 21'e çıkararak ikinci oldu.

İspanya genelinde ana muhalefet partisi olan Sosyalistlerin sandalye sayısı 28'den 20'ye düşerken, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un liderlik ettiği Halk Partisi 19 sandalyede kaldı.

Mas'a yakın bir kaynak, bağımsızlık konusunda bir referandumun veya en azından halkın katılacağı bir istişarenin hâlâ "plan dahilinde" olduğunu söylüyor.

Halk referandum istiyor ama öncelikli sorun hükümet

İktidardaki CIU, referandum için için solcu ERC ile uzlaşı arayacak.

Ancak bağımsızlık konusunda benzer görüşte olan CIU ve ERC, iş ekonomiye ve krizle baş etmeye geldiğinde tamamen zıt çizgide.

CIU'nun uyguladığı kemer sıkma ve kamu harcamalarını kısma politikaları tepki toplarken, ERC'nin muhalefetiyle karşılaşmıştı.

BBC muhabiri Burridge, seçim sonuçlarıyla daha da karmaşık hale gelen siyaset sahnesinin İspanya'dan bağımsızlık referandumu olasılığını azalttığını aktarıyor.

İspanya'nın önde gelen gazetesi El Pais, "Mas'ın planı sandığa gömüldü" diye manşet attı.

Barcelona'daki Otonom Üniversite'den siyaset bilimi profesörü Joaquin Molins AFP'ye, CIU'nun ilk defa "bağımsız bir devlet" için kampanya yürüttüğüne dikkat çekerek, "sonucun tam bir başarısızlık olduğunu" söyledi.

El Pais gazetesinde seçimden önce yayınlanan anket sonucuna göre, 7,5 milyon nüfuslu Katalonya'da halkın yüzde 46'sı bağımsızlık referandumunu desteklerken, yüzda 42'si karşı çıkıyor.

Borç batağındaki İspanya'nın toplam üretiminin beşte birinden fazlasının yapıldığı Katalonya, ülke ihracatının yaklaşık yüzde 25'ini gerçekleştiriyor.

44 milyar euro borcu olan Katalonya, buna rağmen birçok Avrupa ekonomisini kıskandıracak refah seviyesine sahip.