BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,84
ALTIN 2.433,90
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Karsta sanat rüzgarı

13. Avrupa Filmleri Gezici Festivali, resim sergilerinin açılışlarıyla Kars'ta başladı.

Abone ol

2. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması ile 13. Avrupa Filmleri Gezici Festivali, resim sergilerinin açılışlarıyla Kars'ta başladı.

Festival etkinliklerinin ilk günündü, Gazi Ahmet Muhtar Paşa konağında İsmet Koyuncu ve Mehmet Tekel'in karma resim sergisinin açılışı yapıldı. Kars Sanat Merkezinde Atilla Durak'ın, Ebru Kültürel Çeşitlik üzerine Yansımalar Fotoğraf Sergisi, Psikolog Cengiz Şıklı'nın Kars Festival Fotoğrafları Sergisi ile Yıldırım Öztürkkan ve Vedat Akçayöz'ün eski ve yeni Kars fotoğrafları sergisi açıldı.

Kars şehir sinemasında devam eden etkinliklerde, gezici Festival tanıtım filminin ardından Macar müzik topluluğu kısa bir gösteri sundu. Kars Vali Yardımcıları Doğan Demirdaş, Mustafa Özkaynak ile sergilerin açılışını yapan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, burada yaptığı konuşmada, sinemanın en iyi sanat ve bilim dalı olduğunu kaydederek, teknolojiye ve insanlığa sunduğu katkıların önemine değindi.

Altın Kaz Film Yarışmasının bu yıl 2. düzenlemekten gurur duyduklarını belirten Alibeyoğlu, ''Bir yandan da hüzün duyuyoruz. Bugün 200'ün üzerinde gerek yurt dışından gerekse yurt içinden çok önemli sanatçılar, yönetmenler, film eleştirmenleri gelecekti ama maalesef uçak seferleri senenin ilk karının düşmesi nedeniyle iptal edildi. Bundan dolayı bir sıkıntı yaşadık. 70'e yakın misafirimiz Erzurum'dan gelecek ama açılışına yetişemeyecekler'' dedi.

13'ncüsü gerçekleştirilen Avrupa Film festivalinin 5'incisinin Kars'ta yapıldığını vurgulayan Alibeyoğlu, ''Bu festivali taçlandırmak adına, Kars'ı uluslararası boyutta adını duyurmak adına Altın Kaz Film Yarışmasını da bunun içinde sunmaya çalıştık. Amacımız, Kars'ın büyük bir potansiyeli olan kazı Kars'ın bir sembolü haline getirmekti ve bunu başardık. Bu yarışmalar ve festivaller için büyük bütçelerimiz yok ama dostlarımız var'' diye konuştu. Daha sonra geçen yıl Kars'ta çekimi yapılan ''Mülteci'' filminin Kars'taki oyuncuları sahneye alınarak teşekkür edildi.