BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Kars'ın beyaz altını keşfedildi

Kars denince kaşarla birlikte akla o geliyor. Kaz tüyünü farkeden yatırımcılar çalışma başlattı.

Abone ol

Kars’ta Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) bünyesinde faaliyet yürüten Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KARSİAD) daveti üzerine şehre gelen yatırımcılar, kaz tüyünün Almanya’ya ihracatı için ön çalışma yaptı.

Kars denince ilk akla gelenin kaz olduğuna değinen KARSİAD Genel Sekreteri Cengiz Kaya, bölgenin ekonomik kalkınması için çalışmalar yaptıklarını ve kaz tüyünün altın değerinde olduğunu gördüklerini ve bu bağlamda girişimlerde bulunduklarını söyledi. Kaya, TUSKON aracılığı ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde artık bu değerin Karslı bir işadamı olan ve TÜRK DAUTEX firma sorumlusu Tufan Güner sayesinde Almanya'ya ihraç edileceğini belirtti.

TÜRK DAUTEX firma sorumlusu Tufan Güler ise bölgedeki kazın kalitesini bildiğini ifade ederek, kazın tüyünün kalitesini ise sonradan fark ettiğini söyledi. Güler, “Bu bağlamda, Almanya’da bu alanda uzmanlaşan ROHDEX firması yetkilileri ile 6 ay çalışma yaptık. Bu 6 aylık çalışma sonucunda kaz tüyünü görmek üzere KARSİAD’ın daveti üzerine Kars’ımıza geldik. Biz kaz tüyüne beyaz altın diyoruz. Bölgemiz içinde bunu beyaz altına çevireceğiz. “dedi.

Öte yandan ilk adım atıldı ve Kars’ta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa toplantı yapıldı. Kars ve çevresinde bulunan 100’lerce kaz yetiştiricisi adına konuşan Akayakalı İbrahim Karaoğul, yürütülen çalışmadan kaz yetiştiricileri olarak memnuniyet duyduklarını ifade etti. Karaoğul, kazın sadece tüyünün değil, tüm organlarının değerli olduğunu belirterek, “Bu çalışmanın hayata geçmesiyle bizler kaz sayısını daha da artırmaya çalışacağız. Bu konuda tarım müdürlüklerine görev düşecek daha kaliteli üretiminin sağlanması için araştırma yapmaları gerekecek, bizler üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.

Diğer taraftan kaz tüyünün, Avrupa’da çok kıymetli ve giyim sektöründe kullanıldığını hatırlatan Almanya’dan gelen işadamı Ernst Langer ise kaz tüyünün aşırı soğuklara karşı önemli bir koruyucu olduğunu kaydetti.