BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  EKONOMİ

Karşılıksız para basmak mümkün mü? İşte bomba iddianın nedeni

Merkez Bankası'nın 'karşılıksız para bastığı' yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü. Dolarla mücadele etiğimiz bugünlerde ortaya atılan bu iddiayı Merkez Bankası yalanlarken ekonomistler de karşılıksız para basmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Abone ol

Türkiye ekonomik savaşa karşı mücadelesini sürdürürken bugünlerde Merkez Bankası'nın karşılıksız para bastığı yönünde bir iddia ortaya atıldı. Emisyon hacminin artması nedeniyle ortaya atılan iddiaya Merkez Bankası cevap verdi. İddiayı yalanladı. Peki karşılıksız para basmak mümkün müdür? Merkez Bankası'nın çok para basması ne anlama geliyor? Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez bu sorulara yanıt verdi.

Eğilmez, ortaya atılan spekülasyonun aksine bayram tatilinde piyasanın ihtiyacının arttığını ve Merkez Bankası'nın bunu karşılamak için piyasaya ek para sürdüğünü belirtti. Eğilmez karşılıksız para iddiasına da şöyle cevap verdi: 'Hiçbir paranın (Dolar, Euro dahil) karşılığı yoktur.'

BAYRAMLARDA NAKİT TALEBİ ARTAR

Twitter hesabından, 'Çok sorulan bir soru: MB bu aralar çok para basmış neden?' diyen Eğilmez bu soruya şu yanıtı verdi. Bayramlarda alış veriş, kurban, seyahat derken bankalardan nakit para talebi artar.

MERKEZ BANKASI EK PARA SÜRER

MB de bunu karşılamak için piyasaya ek para sürer (emisyon). Bayram sonrasında bu paralar bankalara geri döner, emisyon azalır.

Karşılıksız para mı basıldı? Merkez Bankası ne dedi?

Dolar kaç lira oldu bayram tatili dönüşü dolar fiyatı (27.08.208)