BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Engelli memurlar kaç yılda emekli olurlar?

Engelli memur hangi şartlarla emekli oluyor? Memurlar engelli raporuyla emekli olabilir mi? Engelli memurlar kaç yılda emekli olurlar? Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında en uzman isimlerin başında gelen Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel cevapla.tv'ye tüm bu soruların yanıtını anlattı.

Abone ol

%40 engelli memur, ne zaman emekli olur? Engelliler yaşa bağlı olmadan erken emekli olurlar mı? Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel cevapla.tv'ye sorularını yanıtını anlattı.

Kamu görevlisi olarak özürlülere ilişkin mevzuata tabi olmadan normal atama suretiyle göreve giren, ancak göreve girmeden önce herhangi bir sebepten dolayı alınmış olan sağlık kurulu raporları bulunanların, görevde iken 15 hizmet yıllarının bulunması ve bu raporlarındaki özürlülük oranının en az % 40 olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilmesi halinde 5434 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin (j) bendi hükmünden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu konuda bilgi için tıklayınız. Ancak, kamu görevlisi olarak göreve başlamadan önce özürlü olmalarına rağmen göreve girmeden önce bu durumlarını belgeleyen raporları bulunmayanların, göreve girdikten sonra alacakları sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılmasına yukarıda yer alan madde hükmü cevaz vermemektedir

YENİ DÜZENLEMEDE ÖZÜRLÜLÜK

Yeni düzenleme olan 5510 sayılı Kanunda özürlülere yönelik ayrıca bir hükme yer verilmemiştir. Bu durumdakilerden 5510 sayılı Kanunun yürürlüğünden sonra ilk defa kamu görevlisi olanlar hakkında uygulanacak hükümler Kanunun 28 inci maddesinde, halen kamu görevlisi olarak görev yapanlar hakkında uygulanacak olan hükümler de Kanunun geçici 4 üncü maddesinde yer aldığını görmekteyiz, Bu hükümlere göre özürlü kamu görevlilerine özürlülük aylığı yerine yaşlılık aylığı adı altında aylık bağlanmasının belirlendiğini görmekteyiz.

Kaynak: cevapla.tv