BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.506,98
HABER /  DÜNYA

Karbonmonoksit zehirlenmelerine dedektörlü önlem

Yeniçeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Çoşkun, “Ümit ediyoruz ki bundan sonra karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri sebebiyle insanımı...

Abone ol

Yeniçeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Çoşkun, “Ümit ediyoruz ki bundan sonra karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri sebebiyle insanımız hayatını kaybetmesin” dedi.
YeniÇeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Çoşkun, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşın dağıtacakları dedektör hakkında bilgi verdi.
Evlerinde ısınmak için doğalgaz, kömür kullanan insanların karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucunda hayatlarını kaybettiğini belirten Çoşkun, “Her yıl 2 milyon 200 bin ton civarında kömürü fakir fukaraya dağıtılmakta. Kömür yakan ailelerde zehirlenme gibi bir sorun ile karşı karşıyalar. Bu sorun basit bir dedektör ile çözüleceğini bildiğim için bu konuda çalışma başlattım. Piyasada satılan dedektörler ile ilgili araştırmalar yaptım. Yaklaşık 160 TL civarında satılan dedektörler var. Ama çok sayıda bir aile dağıtılacağı için maliyetlerin düşürülmesi ve aynı zamanda güvende olması çok önemliydi. Bu konu da Üniversitelerle, firmalarla görüşmeler yaptık. Şu anda 40 TL civarında TSE belgesi olan gerekli testlerin yapıldığı dedektörün oluşmasına katkı sağladık. Binlerce aile bu dedektörleri dağıtabilmek için biz şirket olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında hepsine bu imkanı sağlamak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Enerji Bakanlığı, Aile Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ile birlikte kömür dağıtılırken ailelere imkanlar dâhilinde bu dedektörlerin alınıp dağıtılabileceğini ifade eden Çoşkun şöyle devam etti:
“Yaptığımız çalışmalar ile ilgili Cumartesi günü Yozgat da hem yapacağımız dağıtımı hem de sistemin demosunu, kullanımda dikkat edilecek hususları kamuoyuyla paylaşacağız. Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bu dedektörler güvenilir olmalı, TSE belgelerinin mutlaka olması gerekmektedir.”
Firma olarak bu dedektörleri en uygun fiyata almak için uğraştıklarının altını çizen Çoşkun, “Ümit ediyoruz ki bundan sonra karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri nedeniyle insanımız hayatını kaybetmesin. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmasın bu bizi derinden üzüyor. 2 yıllık derdimiz de çözüm noktasına geldi. Bundan sonra hızlı bir şekilde kömür kullanılan evlere bu dedektörler takılacak en ufak bir problemde de cihaz alarm yoluyla insanları uyandıracak” ifadelerini kullandı.
Yaşlı insanlar için de özel bir uygulama uyguladıklarını belirten Çoşkun, işitme kaybına uğramış alarmı duyma imkanı olmayan kişilerin yakınlarına mesaj üzerinden sinyal yolu ile ulaşım sağlanacağını kaydetti.
(İHA)