BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.472,89
HABER /  GÜNCEL

Karayılan'dan tarihi itiraflar

Sözde ateşkese sayılı günler kala teröristbaşı Öcalan'dan sonra örgütün Kandil'deki 'elebaşı'ndan itiraflar geldi.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın dışardaki bir numaralı ismi Murat Karayılan'dan tarihi bir itiraf: "Evet, bizden kaynaklanan bazı hatalar oldu, siviller öldü. Bunlar için gerekirse özür dileriz."

KCK'NIN BAŞINDAKİ İSİM

Radikal'den Ertuğrul Mavioğlu Kandil'e gitti ve Karayılan ile röportaj yaptı. KCK'nın yürütme konseyi başkanı olduğunu açıklayan Karayılan, hükümetin komşu ülkelerle anlaşarak üst düzey PKK'lıları İskandinav ülkelerine yollaması planının işe yaramayacağını iddia etti. Her iki tarafın birbirini yenemeyeceğini söyleyen Karayılan, çözüm için isteklerini anlattı.
İşte Karayılan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

TÜRK SOLUNA ELEŞİRİ

"Şovenizm toplumsal bir reflekse dönüştü. Kürt hareketi zamanla toplumsallaştı. Sol ise uzak durdu. Kürt hareketi ile birlikte görülse, Türk toplumundan tecrit olacağını düşündü. Kürt hareketiyle arasına mesafe koydu. Türk solunun mesafe koyma tavrı, onu da toplumdan uzaklaştırdı."

TELAFİ ETME YOLUNA GİDERİZ

"Evet bizden kaynaklanan hatalar oldu. Yeri gelse zamanı gelse kendimizden kaynaklı bu hatalar için de özür dileriz. Telafi etme yoluna da gideriz. Ama unutmamak gerekir ki bize ait olmayan eylemleri de devlet bizim üzerimize yıkmaya çalıştı. Buna rağmen biz bizden kaynaklı eylemlerde hiçbir sivilin zarar görmemesi için tüm güçlerimizi eğitimden geçirmede, anlayış kazandırmada daha emin ve daha güvenli konuşabilirim."

TASFİYE PLANI İÇİN NE DEDİ?

"Birileri Norveç'e gidecek, kimi eve gidecek. Bu insanlar sorunu çözmek için gelmişler. Niye gitsinler? Bunun görülmesi Türkiye halkı ya da ordusu için yenilgi değildir. Bir siyasi körlüğü gidermektir. Biz demiyoruz ki zafer kazandık. Uluslararası güçler üzerimize bu kadar sefer yaptı tasfiye edilemedik. Devlet bizi yenemeyecek. Biz de devleti yenemeyeceğimizi anladık. Sürekli ateşkes için Öcalan'la diyalog sürecini izliyoruz. Ona göre bakarız."

ÖCALAN'I BOŞA DÜŞÜRMEYECEĞİZ

"Öcalan'n mektubunu yanıtladık, ancak aksaklıklar nedeniyle ulaşmamış olabilir. Öcalan çözüm perspektifli bir mektup yazdı. Süreçte yaşananların ciddiye alınmasını istedi. Biz yanıtımızda, kaygılı olduğumuzu ama onu hiçbir koşulda boşa düşürmeyeceğimizi, diyalog sürecine stratejik düzeyde yaklaşabileceğimizi, hareket adına tüm diyalogları sürdürebileceğini, tamamen orada yürüteceği diyalogları bizim de burada pratikleştireceğimizi yazdık. "

DÜZ OVADAKİLERİN SİLAHI VAR MI?

"KCK operasyonlarını ele alalım. Mehmet Ağar bile düz ovada siyaset yapsınlar dedi. İşte düz ovada siyaset yapanları temizliyorsun. PKK'lı olsun, KCK'lı olsun. Elinde silah mı var bunun? Fırat Anlı mesela, avukattır. Sonra seçilmiş belediye başkanı olmuş. Sen bunu alıyorsun. Ben KCK'nın yürütme konseyi başkanıyım. Onlarla bir bağım varsa zaten ben buradan söylerim."

SİGARAYI BIRAKMA KARARI

"İsterseniz günlerce burada kalın, hatta uluslararası heyet gelsin. Bütün arşivlerimizi açalım. Öyle tek bir kaçak bir şey bulurlarsa o zaman deriz, bizim bütün söylediklerimiz yanlıştır. Yaşam ilkelerimiz var. Her türlü uyuşturucu, içki anlamına gelen her şeyi reddederiz. Bir tek sigara kalmış, artık onu da bırakıyoruz."

ÖZERKLİK VE İNKARA SON

"Esasen ortada iki anlayış, iki çözüm projesi var. Bunların birisi bizimdir. Bunun çözümünü formüle ettik: Demokratik özerklik. Karşılıklı birbirine saygı gösterme temelinde, oturup konuşma yoluyla, bu sorunu çözmedir. Türkiye'nin bütünlüğü içinde, bu zoraki birliği gönüllü birliğe dönüştürmedir. Yeni bir anayasa temelinde Türkiye toplumu yeniden biçimlendirmelidir. Türkiye'nin batısından insanlar çıkıyor sokağa, 'Bu PKK nedir, terördür, bilmem nedir' diye bağırıyor. Bir başbakan dese ki, "Biz bu kardeşlerimizi yıllarca inkâr ettik, dilini yasakladık, bu temelde Türk uluslaşmasını yaratmak istedik ama o da olmadı. Bu hatadan ötürü trajediler yaşandı, kardeşler birbirini vurdu, kem gözlerle bakıldı, şimdi öyle bakmayalım, Yeni bir neden var, bu nedenle bir toplumsal uzlaşma dönemini başlatıyoruz, yasal değişiklikleri yapıyoruz." Öyle dese batı alkış tutar. Rant hesabı olmayanlar bunu sevecektir."