BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,81
ALTIN 2.412,68
HABER /  GÜNCEL

Kararı veren hakim sürgünü yiyen koltuk

Menderes'e idam kararı veren hakimin oturduğu koltuklar Ardahan'a sürgüne gönderilmiş!

Abone ol

Ardahan'ın Posof ilçesinden Ardahan Adliyesi'ne getirilen 2 adet koltuk için savcılık inceleme başlattı. Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız'a göre koltuklar Yassıada Mahkemeleri'nde hakimler tarafından kullanılmış daha sonra da Pasof Cezaevi'ne sürgüne gönderilmiş. İşte Yassıada'dan Ardahan'a sürgüne gönderilen iki koltuğun ilginç hikayesi;

Fiziki yetersizliği nedeniyle 2002 yılında kapatılan Posof Cezaevi'nden Ardahan Adliyesi'ne getirilen iki koltuğun hikayesi duyanları güldürüyor! Adliye koridorlarındaki fısıltılara göre söz konusu koltuklar dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı idama mahkum eden Yassıada Mahkemeleri'ndeki görevli hakimlere ait.

YASSIADA'DAN ARDAHAN'A SÜRGÜNE, HEM DE CEZAEVİNE!

1980'de Posof'a gönderilen ardından da Ardahan'a getirilen iki koltuğun hikayesi Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız'ı da harekete geçirmiş. Menderes'e idam kararı veren Yüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol'a ait olduğu iddia edilen koltuklarla ilgili araştırma başlattıklarını söyleyen Yıldız, mahkeme başkanının Yassıada'dan Posof'a sürgün gönderilip gönderilmediğinin araştırıldığını anlattı. Sadece iki koltuğun sürgün edilmiş olabileceğini de söyleyen Yıldız, iki koltuğu bu nedenle adliyeye getirdiklerini ve araştırmalarının devam ettiğini ifade etti. 

KOLTUĞUN HİKAYESİNİ BİLMEYEN YOK!

Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit de, yaptığı açıklamada, 2002 yılında Posof Cezaevi'nin kapatılmasından sonra, o dönem ortaya atılan iddialar üzerine koltukları 2004 yılında aldığını, bir süre sonra koltukların tekrar belediyeden geri alındığını anımsattı.

Kapalı Posof Cezaevi binasını o tarihlerde aile çay bahçesi olarak işletmek için o dönemlerde belediye olarak talepleri olduğunu, bunun gerçekleşmediğini, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne verildiğini, o tarihten beri de buranın atıl durumda bekletildiğini anlatan Bozyiğit, şunları söyledi:

''Koltuklarla ilgili iddialar o dönemden beri söyleniyor. Belediye olarak bu koltukları bir süre aldık sonra bizden geri alındı. Şimdi de Ardahan Adliyesi koltukları ildeki Adliye binasına getirdi.''

Söz konusu koltuklarla ilgili belediye olarak da çalışma başlattıklarını ifade ederek, ''Şuan Posof'ta bir belge elde edemedik. Ankara'da ilgililerle görüşeceğiz. Çeşitli söylentiler var. Ancak, biz bunu belgelemek istiyoruz. Çünkü bu olayı daha önce tekrar gündeme getirmiştik'' dedi.