BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,20
ALTIN 2.451,19
HABER /  GÜNCEL

Kararı beğenmeyen AİHMe koşuyor

Türkiye, bu yılda AİHM'e en çok giden ülke ünvanını elde bulunduracağa benziyor. Yılın ilk kararları ise yine Türkiye için.

Abone ol

Bu çerçevede özellikle DTP’nin kapatılması kararının AİHM’ye götürülüp götürülmeyeceği merak ediliyor.

Türkiye’nin 2009 yılında da aleyhinde en çok başvuru yapılan ülkelerden biri olma niteliğini koruduğu sanılıyor. 2009 yılına ilişkin verilerin, Mahkeme tarafından Ocak ayında açıklanması bekleniyor.

2008 yılında hakkında en çok ihlal kararı alınan ülke konumundaki Türkiye aleyhinde sonuçlandırılan 257 davada en az bir maddede ihlal bulunmuştu. Bu rakam, 2007 yılında 319 olarak açıklanmıştı.

Fransa’nın Strazburg kentinde faaliyet gösteren AİHM konusunda bu yıla ilişkin Türkiye’de en çok merak edilen konuyu, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin bir başvuru yapılıp yapılmayacağıdır.

Yasaklı Bask örgütü ETA ile bağlarının bulunduğu, işbirliği yaptığı gerekçesiyle Batasuna partisinin İspanyol yargısı tarafından kapatılmasına yapılan itirazın AİHM tarafından reddedilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin DTP’ye ilişkin kararında dikkate alınmış ve bu karara karşı AİHM’ye yapılabileceği bir başvuru konusunda da göz önünde tutulacağı belirtiliyor.

YILIN İLK KARARLARININ ÜÇTE BİRİ TÜRKİYE’YE İLİŞKİN
Bu arada, AİHM’nin bu yılda açıklayacağı ilk kararlarının üçte birinden fazlası, Türkiye aleyhinde açılan davalardan oluşuyor.

Mahkeme, 5 Ocak’ta 20 dava konusundaki kararlarını açıklayacak. Bu davalardan 7’si de, Türkiye aleyhinde yapılan başvurular üzerine açılmıştı.

Salı günü açıklanacak kararlar arasında Hizbullah, PKK ve TKPE-L gibi örgütlerin üyeliği gerekçesiyle gözaltına alınan ve mahkum olan kişilerce işkence ve adil yargılanmama savları ile yapılan başvurulara ilişkin olduğu bildiriliyor.