BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.398,80
HABER /  GÜNCEL

Karara MÜSİADdan ağır tepki

Türban kararına yönelik açıklama yapan MÜSİAD, Türkiye'de yatırım ortamının karanlığa mahkum edildiğini savundu...

Abone ol

MÜSİAD Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi'nce alınan son kararla ülkede yeni bir kilitlenmeyene neden olduğunu, işdünyasındaki tedirginliğin arttığını, güven ve istikrar ortamının büyük bir yara aldığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesine yönelik olarak yaptığı anayasa değişikliğini iptali etmesi kararı hakkında MÜSİAD Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

BU KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR

"Anayasa Mahkemesi, TBMM tarafından aralarında AK Parti, MHP ve DTP milletvekillerinin de bulunduğu 411 Milletvekilinin, bir başka deyişle TBMM’in yaklaşık %75’inin kabul oyuyla gerçekleşen anayasa değişikliğinin, anayasanın 148. maddesinin açık hükümlerine rağmen iptal edilmesi şaşırtıcı, hayret verici ve akıl almazdır. Kanunen Anayasa Mahkemesinin TBMM’nce yapılan anayasa değişikliğini sadece şeklen inceleme yetkisine sahip olmasına rağmen, esastan inceleyip, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde vicdanları yaralayan 367 kararının etkisi henüz geçmemişken, yeni bir kilitlenmeye sebep olacak bir karara imza atmıştır. Bu karar hukuki değil, maalesef siyasi ve ideolojik bir karardır. Bu kararla Meclis iradesi yok sayılmıştır, dolayısıyla halk ve halkın iradesi yok sayılmıştır.

TBMM'nin anayasadan kaynaklanan "anayasa değişikliği" yapma yetkisi elinden alınmıştır ve bu şekilde kuvvetler ayrılığı prensibi çiğnenmiştir. Yasa koyucu, yani halkın temsilcileri bundan sonra yapacakları her işlemde verilen bu kararla yasama, yürütme, yargı dengesi bozulduğundan vesayet makamı haline gelen Anayasa Mahkemesi'nin onayını almadan hiçbir işlem yapamayacak hale gelmiştir. Bundan sonra, TBMM'nin var oluş sebebine dair sorulacak sorulara cevap bulmak artık imkansız bir durum almıştır.

Ekonomik Kayıpların Hesabını Kim Verecek?

Anayasa Mahkemesi"nin 1 Mayıs 2007 tarihinde aldığı ve halen tartışılmakta olan 367 kararıyla başlayan, kapatma davasıyla sürdürülen ve son alınan bu kararla derinleştirilen kilitlenme, belirsizlik ve kaos ortamı Türk ekonomisine derin ve büyük zararlar vermektedir. AB'nin kriterlerini yakalamaya çalıştığımız bugünlerde, milli irade yok sayılarak, özgürlükler ve demokrasi alanında yapılmak istenen iyileştirmenin önü kesilmiş ve dünyaya ülkemizin kendi içine kapalı kalmak istediği, statükocu yapıyı değiştirmeyerek gelişmiş ülke demokrasilerine ulaşmak istemediği mesajı verilmiştir.

İşadamları önünü göremez hale getirilmiş, kalkınma ve gelişmenin vazgeçilmez unsuru olan güven ve yatırım ortamı yerli ve yabancı yatırımcılar açısından kararmıştır. Bugün ülkemizde milyonlarca kişi, işini gücünü bırakmış ve bu kararı konuşur hale gelmiştir. Bu iş kaybının hesabını kim verecektir? Biz yargı kararlarıyla değil, işimizle uğraşmak istiyoruz. Ülkemizin, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasını istiyoruz. Hatta onları geçerek örnek alınması gereken bir ülke olmasını arzu ediyoruz. Ama bunu yapabilmek artık bu ortamda hayalden öteye geçmeyecek gibi gözüküyor.

Yeni Anayasa hemen, şimdi…

Bundan sonra ülkemizin çağdaş medeniyetlere ulaşabilmesi, hem ekonomik hem de sosyal açıdan önünün açılabilmesi için yargı reformu kaçınılmaz hale gelmiştir. Hatta artık yargı reformu bile tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Türkiye'de toplumsal krize sebep olan sorunları aşabilecek ve tüm halkımızın hak ve hürriyetlerini teminat altına alacak yeni ve sivil bir anayasa derhal gerçekleştirilmelidir.”