BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,03
HABER /  GÜNCEL

Karadeniz'de dev doğalgaz rezervi!

Karadeniz'de Petrom/Exxon'a ait kuyuda büyük miktarda doğalgaz bulundu

Abone ol

Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin CEO'su Gerhard Roiss, Karadeniz'de ExxonMobil ile OMV'nin Petrom biriminin ortaklaşa sahip oldukları bir kuyuda, çok büyük miktarda doğalgaz bulunduğunu söyledi. ExxonMobil tarafından işletilen Domino-1 kuyusunun, Romanya karasuları içinde yer alan ilk derin arama kuyusu olduğu ve kıyıdan 170 km uzaklıktaki Neptun sahasında yer aldığı belirtiliyor.

Roiss, gazın OMV'nin bugüne kadar bulduğu en büyük rezerv olabileceğini söyledi.

Yapılan yazılı açıklamada, "Arama kuyusuyla bulunan doğalgaz miktarının 42 ile 84 milyar metreküp aralığında olabileceği tahmin ediliyor" denildi.

OMV yetkilileri atılacak adımlar için ExxonMobil'e danışacaklarını ve kuyudan üretimin 2020 yılından önce başlayabileceğini söylediler.

EKONOMİK DEĞERİ: 13-25 MİLYAR DOLAR

Bulunan doğalgaz rezervinin parasal karşılığının ise 13 ila 25 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Dimitris Hristofyas, Kıbrı Rum Kesimi'nin Akdeniz'de tartışmalı Aphrodit Kuyusu'ndan bulduğu gazın büyüklüğünü 200 milyar metreküp, ekonomik değerini ise 60 milyar dolar olarak açıklamıştı. Yani Hristofyas bulunan doğalgazın bin metreküpü için 300 dolar civarında bir fiyat biçmişti. Aynı şartlar geçerli olursa rezervin 42 milyar metreküp mü yoksa üst seviye olan 84 milyar metreküp mü olduğuna bağlı olarak, ekonomik değeri 13-25 milyar dolar arasında olabilecek. Buna karşılık Rusya. komşularına 400 dolara yakın fiyatlardan gaz satıyor.

Türkiye yılda 40 milyar metreküp doğalgaz tüketiyor.