BIST 9.794
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.427,76
HABER /  DÜNYA

Karabağ konusunda flaş gelişme

Dünya ajanslarından "acil kodlu" bir haber, heyecan yarattı! İki lider Karabağ konusunda aynı masaya oturdu.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ sorununu çözecek anlaşmanın önsözü konusunda uzlaştıklarını ve yeni öneriler hazırladıklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Rusya'nın

Reel politik işte bu…
Akıllı bir lider önce yönettiği halkın geleceğin, refahını düşünür; hangi kandan geldiklerini değil...
Ermenistan ve Azarbeycan aklın yolundan gideceklerdir…
Yarın bir gün Kıbrıs’ta da kalıcı barış tesis edilecektir…
Irak'ta da, Afganistan'da da, Filistin’de de…
Kızıl ırkçılar, gözleri dönmüş Faşist Milliyetçiler istemeseler de önünde sonunda kalıcı barış gerçekleşecektir…
 
Adnan Berk Okan

Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde yaptıkları toplantı hakkında açıklamada bulunan Lavrov, taraflar arasında anlaşma belgesinin önsözü üzerinde bir uzlaşı olduğunu belirterek, "Belgenin önsözüyle ilgili genel bir ortak anlayış var. Önsöz Madrid ilkelerine bağlı olarak yeniden düzenlendi ve güncellendi" diye konuştu.

TARAFLAR SOMUT ADIMLAR PEŞİNDE

Belgenin bazı bölümlerinde hala uzlaşılamadığını kaydeden Lavrov, "Ancak taraflar yine de metin halinde üzerinde çalışılacak somut önerilerini, kendi somut yazımlarını hazırlayacaklar. Biz bunun eş başkanların gelecekteki çalışmalarına yardımcı olacağına inanıyoruz. Devlet Başkanları bu konuda çalışmaya devam etme konusunda anlaştı" ifadelerini kullandı.

KARABAĞ KONUSUNDA ORTAK METİN

Lavrov, tarafların kapsamlı bir anlaşmaya varmasının zaten beklenmediğini belirterek, "Karabağ zirvesinde alınan en önemli sonuç, ihtilaflı tarafların yenilenmiş Madrid ilkelerine dayalı olan ana anlaşmaya giriş metni yazmayı kabul etmeleri olmuştur. Her iki tarafın hazırlayıp ortaya koyacağı anlaşmaya giriş ön metninde neyi kabul edip neyi kabul etmeyecekleri açık bir şekilde dile getirilmiş olacak. Karabağ ihtilafı çözümü yolunda pürüz oluşturan noktaların madde madde sıralanacak olması bile şu aşamada başarı sayılır" dedi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Medvedev'in Soçi'deki konutunda yapılan görüşmede, Rusya'nın Karabağ sorunun çözümündeki müzakere sürecinin mevcut durumu kaydedilen gelişmeleri masaya yatırdığını kaydetti.