BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kaplan'ın iddiası AK Parti'yi çıldırtacak!

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Başbakan Erdoğan'a neden terörist dedi?

Abone ol


 
Twitter'ın takibe aldığınız bir çok insanın farklı yüzlerini görmenizi sağlayan bir yanı var. Çoğu zaman asık suratlı gördüğünüz bir insanın espri yaptığına ya da tam tersi çok şen şakrak diyebileceğiniz birinin hüzünlü bir yanına şahitlik edebiliyorsunuz. Bu aslında insanlar hakkındaki ön yargıları kırmaya da yardım ediyor. Özellikle de siyasetçiler. Bizler onları Meclis kürsüsünde ciddi ciddi konuşmalar yaparken görüyoruz genellikle. Oysaki attıkları twitlerle hayatlarının siyasetten ibaret olmadığa tanık oluyoruz bir yandan.

İşte bu hafta Twit-ül Havadis'te Meclis'te en çok konuşmayı yapan, yaptığı konuşmalarla da bir çok tartışmanın fitilini ateşleyen bir milletvekilini ağırlıyoruz. En son Meclis Genel Kurulu'nda çıkan kavgada Başbakan Erdoğan'a "terörist" derken gördük onu. Kavganın ardındansa attığı twitle neden öyle dediğini açıkladı takipçilerine. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'dan bahsediyorum. Onun takipçileri sert görünen micazının altında nasıl bir insan olduğunu yakından görüyorlar. Zaman zaman gittiği gezilerden videolar çekerek paylaşıyor, zaman zaman da çektiği bir fotoğrafla o anki ruh halini yansıtıyor.

Twitter'ın çok önemli bir iletişim aracı olduğunu düşünen Hasip Kaplan'la twitterla ilgili hoş bir söyleşi yaptık. Neden Twitter kullanmaya başladı, kimleri takip ediyor, kimleri blokluyor? Bütün bunların yanında gündeme ilişkin bir kaç soru da sordum kendisine. Bir çok ünlü ismin avukatlığını yapmış olan Hasip Kaplan Şivan Perver'in de avukatlığını yapmış. Şivan Perver'in PKK ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendiren Kaplan "bizi karşı karşıya getirerek bundan nemalanmak isteyenler var" dedi. KCK'nın kaos planı olarak ortaya konan raporlar hakkında da konuşan Kaplan'ın sözleri oldukça tartışma yaratacağa benziyor. İşte Twitter'dan KCK'ya Hasip Kaplan'la konuştuklarımız ve Kaplan'ın bilmediğiniz yönleri...

Twitter kullanmaya nasıl başladınız?

Sosyal paylaşım sitesi olarak Facebook'da bizi sevenlerin oluşturdukları bir ağ var. Ama ben o ağ üzerinden iletişim kuracak zamanı bulamıyorum. Ancak Meclis'teki önergeler, kanun teklifleri, haberler o Facebook sayfasından ulaştırılıyor.

Facebook hesabınızı açanları tanıyor musunuz?

Daha sonra tanıştık. Meclis'e geldiler, benimle tanıştılar, kendi aralarında bir iletişim ve görev dağılımı yaptılar.

SİYASETÇİLER İÇİN TWİTTER ÖNEMLİ

Neden Twitter?

Anlık bilgilenme ve iletişim açısından önemli bir paylaşım sitesi. Biz siyasetçiyiz ve dünyadaki, Türkiye'deki gelişmeleri anında izlemek isteriz. Bu açıdan önemli. İkincisi kendi çalışmalarımız, Meclis'teki yasama süreci ve kendi partimizle ilgili görüşlerimizi insanlarla paylaşmak açısından önemli. Her zaman vaktimiz olmuyor ama vakit buldukça gelen sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Sadece Türkiye'den değil bizi izleyenler. Dünyanın her ülkesinden bizi izleyenler olduğunu biliyoruz.

Mesela Tarım Kulübü dergisi Twitter üzerinden iletişim kurdular benimle ve geldiler röportaj yaptılar. Bunun dışında çok farklı düşünceler var bu alanda. Seviyeli tartışmaların hepsi ilgi çekiyor.

Ne zamandan beri kullanıyorsunuz Twitter'ı?

Yaklaşık 1 ay – 40 gün oldu.

Kimleri takip ediyorsunuz?

Özellikle basın çevresini izliyorum. Basın da bizi izliyor. Örneğin Şırnak'a gittiğimde Fındık nahiyesinin açılışına katıldım. Oraya giden tek siyasetçiyim, benim dışımda tek bir siyasetçi gitmemiş. Ve o anı fotoğraflıyorum, videoya alıyorum anında paylaşıyorum. Şırnak'ta siyaset nasıl, batıda olanlar bunu bilmiyorlar.

CİZRE TAŞ ATAN ÇOCUKLARDAN İBARET DEĞİL!



Mesela Şırnak'ta Eşbaşkanımız Gülten Kışanak'la spor turnuvası finaline katıldık, karda kışta binlerce kişi final maçını izliyor, sonuçta kazananlara kupalarını verdik. Ordan çıktık, esnafla bir dayanışma yemeğimiz oldu, ordan çıktık ertesi günü bizim siyaset akademisinin Cizre'de açılışı oldu.
Yani bunları paylaştığınız zaman Şırnak'taki siyasetin daha farklı olduğunu anlıyorlar. Sadece televizyon ekranlarındaki gibi değil ki ben iddia ediyorum Cizre'de sayıları 50'yi geçmeyen çocuk var. Bir taş atma hadisesi var, polis gaz atar ve Cizre'de olaylar çıktı diye verilir. Ben bunların sayısının abartıldığı kadar fazla olmadığını da bu tür olayların tüm Cizre'ye mal edilmesinin doğru olmadığını da biliyorum. Ama zaman zaman çok kitlesel on binlerin katıldığı etkinlikler oluyor o ayrı. Ama bizim bile partililerin engelleyemediği bir 50-60 kişilik grup var.

Bu tür paylaşımlarınıza geri dönüşler nasıl?

"Sizin düşüncelerinize katılmasak da saygı duyuyoruz, gerçekten iyi bir çalışma yapıyorsunuz" diyenler oluyor. Zaman zaman da böyle olduğunu bilmiyorduk, bundan sonra oyumu size vereceğim diyen çokca twitte alıyorum. Meclis'te bir konuşmam sonrası twitler geldi. "Seçimde size oy verebilmek için bulunduğunuz seçim bölgesine kaydımı yapmak istiyorum" diyen insanlara rastladım. Ve bunlar batıdan arayan insanlardı.

BEDELLİYLE İLGİLİ ÇOK TALEP VAR!

Gelen mentionlara, sorulara cevap veriyor musunuz?

Farklı kesimnlerin sorunları çıkıyor, o konularda bizden yardım istiyorlar. Mesela son 3-4 gündür bedelli askerlikle ilgili bana çokca twit geldi. Ve komisyonda Milli Savunma Bakanı'na açıkca söyledim: "Çok ciddi bir talep var, 400-500 bin kişi. Siz sadece 43 yaş üstü olanlara dövizli askerlik getirdiniz, bu 43 yaş altından da çok büyük bir talep var, bu kitlenin talebini dikkate almıyorsunuz" dedim. "Efendim terör sürerse bu mümkün değil!" Öyle şey olur mu? Bununla ilgili gelen talepleri, twitleri Meclis'te de gündeme getiriyoruz.

BİZDE TEZEK YOK BİZ KÖMÜR KOKLUYORUZ!


Siyasetçiler ve basınla diyaloğunuz nasıl Twitter'da?

Zaman zaman tanıdığımız gazeteciler, sanatçılar, farklı partiden milletvekilleri, bakanlarla iletişimimiz oluyor Twitter üzerinden. Bazen takılıyoruz birbirimize. Sayın Lokman Ayva'yla bazı önemli konularda görüş alışverişimiz oluyor. Ekmen'e takılıyorum, Suat Kılıç'a da bir ara takıldım. Hatta espri yapmıştım. Başbakan twitte olmaz gidin tezek kokusu alın demişti. Ben de Şırnak'tan bir kömür madeninin ordan fotoğrafını çekip göndermiştim " Biz de tezek yok, biz de kömür kokluyoruz" diye.

Bunun dışında yurt dışında olan bir çok iletişimimizin koptuğu insanlar bizi buluyorlar bu sosyal paylaşım ağları sayesinde. Tunus olayları sırasında Ceyda Karan Tunus'tayken merak ettiğim bir kaç soruyu sormuştum. En son Lübnan'da bu hükümetin devrilmesiyle ilgili Ayşe Karabata'ya yazmıştım merak ettiğim bir kaç şeyi. Bunların gerçekten de bir faydası oluyor.

KÜRTÇE TWİT ATMAMIZI İSTEYENLER VAR!

Emek meslek örgütlerini takip ediyorum, onlara özel önem veriyorum. Özellikle Güneyde İranda Suriye'de yaşayan kürtlerin kürtçe yazışalım diye bir talepleri de var. Kürtçe de kullandığım oluyor. Ama tabi büyük ölçüde bizi izleyen kitle Türkçe kullanıyor. Onlar da diyorlarki: "Biz Kürtçe kullanmanıza karşı değiliz, mutlaka Türkçesini de yazarsanız seviniriz" Meclis'te varsa önemli gündemler cep telefonundan atabildiğim için mutlaka notlar geçiyorum.

KAPLAN'IN EN GICIK OLDUĞU İNSAN TİPİ?


Zevkle takip ettiğiniz isimler kimler?

Ben benim takip ettiklerimden çok beni takip edenlere daha çok cevap veriyorum. Çünkü zaman sorunu yaşıyoruz. İstiyorum herkesi izlemeyi ama öyle bir şansım yok. Ama yazıştıklarımın yüzde 95'i beni izleyenler. Çünkü onları daha çok önemsiyorum. Merak ettikleri şeyler oluyor onları bilgilendiriyorum.

Bazen Cüneyt Özdemir, Ahmet Hakan takılır bana ben onlara cevap veririm. Bazen bir bakıyorsunuz 20 yıldır görmediğiniz bir arkadaştan bir selam geliyor. Böyle hoşluklar oluyor. Bazen de farklı bir düşünce de olan bir insan burada doğru söylediniz diyor. İşte önemli olan o doğruların insanları bir araya getirmesi. En gıcık olduğum tipler de edep sınırlarını bilmeyenler. Zaten onları bloklamak kolay.

Blokladıklarınız oluyor mu? Oluyorsa neden blokluyorsunuz?

Çok fazla blokladığım olmuyor. Farklı düşüncedekileri bloklamıyorum ama biraz etik sınırların dışına çıkıp, düşünceleri küfür düzeyine getirenler olduğu zaman bunlarla tartışılmayacağını düşünüyorum. Ama sayıları çok değil 3-4 tane.


ÇOCUKLARIMDAN TWİTTER EĞİTİMİ ALDIM!



Zaten dört dörtlük kullanmayı daha öğrenemedim. Bazen çocuklar bana eğitim veriyorlar bu konuda. Beni 2 günlük bir eğitime aldılar. Çocukların eğitiminden geçtim. Çünkü twit attığınız zaman ok yaydan fırlıyor. Nasıl twit atarsın, nasıl cevap verirsin, bloklarsın, bunları anlattılar. Bir de bir siyasetçinin gözüyle değil de farklı bir gözle bakmak da önemli.

Daha çok ne zaman giriyorsunuz Twitter'a?

Mesela sabah 4'te çıktım Meclis'ten. Eve varıyorsunuz 4,5-5. Bir kahve koyuyorsunuz, ne var yok bir bakayım diyorsunuz. O anda yazıyorsunuz. Ben genelde sabahları erken kalkarım. 30 yıldır gün ışımasıyla kalkarım, gazeteleri okurum. Ben 4 tane kitap yazdım genelde de sabahları yazarım. Sabah çalışmalarını dingin bulurum.

Onun haricinde Meclis'teyken, yoldayken mutlaka bakıyorum, gelen sorulara cevap veriyorum. Bunu iyi bir iletişim olarak değerlendiriyorum.

Bir alışkanlık yarattı mı Twitter sizde?

Şırnak'tayım diyelim. Biliyorum gazeteler saat 9 veya 10 da geliyor. Ve ben erken uyanmışım hemen şöyle bir bakıyorum o gün neler var diye Twitter'a. Sosyal paylaşım sitelerini yerinde kullanmak önemli. Her zaman da ciddi şeyler konuşulmuyor. Bazen sanat, bazen gezi, bazen bulunduğunuz bir yerin güzelliğini konuşacaksınız. Biraz da budur.

SATAŞMALARA TAHAMMÜL EDEMİYORUM!

Sizin genelde dışardan sert bir mizacınız olduğu söyleniyor. Fakat bazı twitlerinizde farklı bir yüzünüzü görüyor takipçileriniz. Biz sizi böyle bilmiyorduk diyenler oluyor mu?

Büyük bir çoğunluğu olumlu düşünüyor. Kedi fotoğrafını paylaştığımda kedisi olan takipçilerim yazdılar hemen. Bir fotoğraf paylaşmıştım. Görüntü içerisinde ben çok katlı bir apartmanda vadiye bakan bir daireden çekilmiş bir fotoğraf. Aşağıda gecekondular var. "Gecekondular aşağıda siz sürekli keyiftesiniz" diyenler oldu. Orası bir vadi ve bilmiyorlarki o gecekondular hep satılmış. Birileri kapmış ve gökdelenler yapılıyor oraya. Bazılarına ne derseniz deyin yaranamazsınız ya, onları da hoş görüyoruz artık.

Herkes beni sert biri zanneder. 4 yıldır Meclis'teyim ve en fazla konuşan milletvekiliyim. 400 kere Meclis kürsüsünde konuşmuşum ve grubum adına en ağır konularda ben konuşmuşum. Yani biz de etten ve kemikteniz. Size 5 dakika içinde 40 kere sataşma olursa heralde sinirlenirseniz. Kimse tutanakları okumadığı için bilmiyor, bazen ağır hakaretler oluyor. Aynı şekilde cevap da veremiyorsunuz sinirlenince bağırıyorsunuz. Ama bu kaç kere olmuştur?

400 konuşmanın içinde bu 4'ü geçmemişse ve sadece bu 4'ü haber yapılmışsa bunu sorgulamak lazım.

HASİP KAPLAN'IN DUYGUSAL YÖNÜ!
BAŞBAKAN'A NEDEN TERÖRİST DEDİ?
ŞİVAN PERVER'İN AÇIKLAMLARINA NE DİYOR?
KCK KOAS PLANI AK PARTİ'NİN TEZGAHI!


[PAGE]



Peki siyaset haricinde nasıldır Hasip Kaplan?

Normalde duygusalım ama yeri geldiğinde tatlı sert olabiliyorum. Kararlıyım kafama koyduğumu yaparım. Yaptığım işin hakkını vermeye çalışıyorum. Ama dostlarla paylaşmayı, farklı kesimlerle paylaşmayı, doğayı, denizi ve Dicle'yi çok seviyorum. Sosyal hayatımda benim çok farklı kesimlerle ilişkilerim var. Hem Şırnak'ta olduğum için seçim bölgem, hem avukat olduğum için sanatçılarla, hem yazdığım için yazar çevresiyle, sanatçılarla, müzik ve sinema dünyasından isimlerin avukatlığını yaptığım için de onlarla bir hukukum var. Onların bana kattıklarıyla zenginleşen bir yaşam biçimim var.

Sanat çevresinden kimlerin avukatlığını yaptınız?

Şivan Perver'in avukatıydım. Kürt sanat ve müzik endüstrisinden pek çok isim. Rojin, Rojda. Bu isimlerin hem avukatlığını yaptım hem de bir dayanışma kurmayla ilgili çalışmalarımız oldu. Özellikle amatör sinemadan isimlerin davalarına girdim. Çok zorluk yaşadı o çocuklar. Yaşar Kemal abimizle ilişkilerimiz oldu.

Böyle baktığınız zaman Hasip Kaplan sadece Meclis kürsüsü değil aslında. Benim de zaman zaman siyaset kurumunun tıkandığı bu çıkmazda isyan ettiğim oluyor. Nasıl daha renklileştirebiliriz, güzelleştirebiliriz diye.

BAŞBAKAN'A NEDEN TERÖRİST DEDİ?



Siz Meclis Genel Kurul'unda Başbakan'a neden terörist dediniz?

Elbetteki Başbakan terörist değil. Ancak 2006 yılı terörle mücadele kanununa göre, bir köşe yazan, bir slogan atan, bir kitap yazan herkes terörist. O yasa itibariyle Başbakan'ın mahkum olduğu madde itibariyle o da terörist. Bu yanlışı düzeltmemiz lazım. O yasa duruyor üstelik Başbakan'ın kendi partisi çıkarttı o yasayı.

Ben Meclis Genel Kurulu'nda 5 kez ayrı ayrı kalkıp üniversite öğrencilerine yapılan ayrımcılığı dile getirdikten sonra Bülen Arınç bir hukukçu geldi ve "size hak veriyorum" dedi. Sonra AK Parti'nin bütün grup başkanvekilleriyle biraraya geldik.

Ben öğrenci afııyla ilgili şart koşarak imza verdim danışma kuruluna ki o gün partimi ben temsil ediyordum. Ama malesef MHP'yi aşamadı AK Parti. Oysaki oy çokluğu yetiyordu. Ve bu öğrencilere yapılan haksızlık giderilmedi. Beni telefonla aradılar. "Ben size bir şartla imza verdim o zaman Danışma Kurulunu işleme koymayın" dedim. Sonra geldim baktımki işleme konulmuş. O sinirle geldim suçladım, bu zoruma gitti. Bu kavga 100 bin üniversite öğrencisi içindi.


KİMSE ŞİVAN PERVER'İ VE BDP'Yİ BÖLÜP YÖNETMEYİ DÜŞÜNMESİN!

Şivan Perver'in PKK ile ilgili son açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şunu çok açık söyleyeyim ben Şivan Perver'i çok yakından tanırım. O bizim sanatçımız. Kimse Şivan Perver'i, BDP'yi, Kürt halkını bölüp yöneteceğimi düşünmesin. Bunu çok samimi olarak söylüyorum. Böyle bir durum asla olmaz. Her seçim öncesi bu tür sıkıntılar zaman zaman yaşadığımız oluyor. Bunu Türkiye gündemine ve siyaset arenasına bu kadar çekmenin anlamı yok. Çünkü ne Şivan'ın istediği bir Türkiye'de bir hukuk düzeni var ne bizim istediğimiz bir hukuk düzeni var. Onun için bizi birbirimizin karşısına getirerek bir şeylerden birilerinin nemalanmasına izin vermeyeceğiz.

DEVLET KCK PLANINA DAHİL MİDİR?



KCK'ın bölgeyle ilgili bir kaos planı olduğu yönünde raporlar ortaya çıktı. Siz bu iddialarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu iddia bir kere son derce asılsız ve kasıtlı bir iddia. Bu iddianın sahipleri AK Parti'nin seçim öncesi tezgahlarıdır, bizi sindirmek için bahane arayışıdır. Bugüne her 8 Mart'ta kadınlar günü etkinlikleri bölgede ve partimizde kutlanmıştır. Bunu nasıl kaosun bir parçası sayabilirler. Kutlamayalım mı Dünya Kadınlar Günü'nü? Halepçe katkiamını tasvip mi ediyorlar? Biz etmiyoruz ve bunu yeni yapmıyoruz. 21 Mart Nevruz. Toplar, tanklar ve onlarca cinayete rağmen bu halk kutlamaktan vazgeçmedi. Nasıl kaosun parçası oluyor? Bunlar rutin olarak anılan ve kutlanan günler. Bunların hangisi illegal.

8 Mart Meclis tarafından kutlanmıyor mu? Ben soruyorum o zaman Meclis terörist midir? KCK'nın planına mı dahil devlette?

İşte bu kadar saçma sapan bir tezgahın inandırıcılığı yok. Bu sadece AK Parti'ye yakın gazetelerde çıkan ve sadece partimize karşı yapılan bir bahane. Ama bunu halkımız asla kabul etmeyecektir. Kaosu yaratan bunu bu şekilde yapanlardır, olacakların sorumluları da onlardır. Bizim partimizin seçim öncesi özellikle de hiç bir zaman böyle niyetimiz olmadı, biz şiddete karşı duran bir partiyiz. Ve bundan kimse nemalanamaz.

http://twitter.com/HtcKubra
Facebook Hatice Kübra
Twitter İnternethaber
Facebook İnternethaber