BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kapıda kartla ödeme yapanlar dikkat!

Bilişim polisi yaptığı operasyonda, sahte pos makinesiyle kredi kartı kopyan 5 kişiyi gözaltına aldı

Abone ol

İstanbul Bilişim Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'ne yapılan bir ihbarda, bir pizza kuryesinin sipariş getirdiğinde sürekli 2 POS cihazı kullandığı ve durumun şüpheli olduğu belirtildi.

Bunun üzerine harekete geçen polis, bazı müşterilerin kredi kartlarının kopyalandığını tespit etti. Esenyurt'ta belirlenen adreslere önceki gün düzenlenen operasyonda 5 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 5 pos cihazı, 73 adet boş kredi kartı plastiği, 25 adet kopyalanmış kredi kartı, çeşitli kurumlara ait kaşeler ele geçirildi.

Esenyurt'ta gerçekleşen operasyonla ilgili yapılan açıklamada, kopya kredi kartı şebekesinin elebaşının 5 ay önce cezaevinden çıkan, İsmail Hakkı Ç. olduğu belirtildi. İddiaya göre, İsmail Hakkı C., 3 arkadaşıyla birlikte, 5 pos cihazı temin etti. Daha sonra, cihazlar için özel bir yazılım hazırlattı. Pos makinesinden geçirilecek her türlü kredi kartının bilgilerinin kopyalanmasını sağlayan yazılım 3 pos makinesine yükletildi. Daha sonra şebeke lideri, bir pizzacıda kurye olarak çalışan Ahmet D'yle görüşüp ayda 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arası para kazanacağı bir iş teklif etti. Teklifi kabul eden pizza kuryesi Ahmet D. de, şebekeye girdi.

"CİHAZ İŞLEMİ ONAYLAMADI DİĞER CİHAZDAN ÇEKEYİM"

Şebeke üyeleri pos makinesini pizza dağıtımcısına vererek müşterilerin kredi kartlarını bu postan geçmelerini istedi. Bunun üzerine Ahmet D., kredi kartlı işlemlerde önce kartları şebekenin verdiği pos cihazından geçirdi. Cihazdan "Bu cihaz işlem onaylanmadı" yanıtı gelince, kurye, " "Cihaz işlemi, onaylamadı diğer cihazdan çekeyim" diyerek, kredi kartını kendi çalıştığı firmanın pos cihazından geçirerek pizzanın ücretini temin etti. Pizzacının kredi kartını şebekenin pos cihazından geçirmesi özel yazılım sayesinde tüm bilgilerin kopyalanmasını sağlarken bu bilgilerin bulunduğu pos akşamları şebekeye teslim edildi. Daha sonra bu bilgileri kullanan şebeke üyeleri şahısların kartlarını kopyaladı.

Yetkililer, bu yöntemi kullanan şebekenin şimdiye kadar 55 kişinin hesabından para çektiğini belirtti. Emniyette işlemleri tamamlanan 5 zanlı Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.

Öte yandan emniyet yetkilileri, vatandaşları evlerine gelen kuryelere karşı dikkatli olması konusunda uyardı. Kuryelerin yanlarında ikinci bir pos cihazın olup olmamasına dikkat etmelerini istedi. İkinci bir pos cihazı gördüğü durumda şirketi aramalarını söyledi.