BIST 10.323
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.405,77
HABER /  POLİTİKA

Kapatmadan beter ceza!

Ak Parti'ye kapatmadan başka bir ceza da gelebilir. Ancak öyle bir ceza ki kapanmaktan beter...

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL
ZÜBEYİR KINDIRA


2002 Nisan ayında, yani AK Parti iktidarı döneminde Uyum Yasaları kapsamında yapılan Siyasi Partiler Yasasındaki değişiklik; belki de AK Parti’nin bu kapatma davasında para cezasıyla kurtulmasına olanak tanıyacak. Çünkü Siyasi Partilere verilecek cezalar artık kapatma ya da hazine yardımının kesilmesi şekline olabiliyor. Yani Ak Parti'ye kapatma değil, sadece para cezası kesilebilir. Ancak bu sefer de Ak Parti parasızlıktan kendi kendine kapanma noktasına gelebilir.

EN AZ YARISI

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan yasa değişikliği ile partilere kapatma cezasının yanı sıra Hazine yardımının kesilmesi cezasının da verilmesine imkan tanıyor. Ancak bu ceza yapılan hazine yardımının yarısından az olamıyor. Ceza yardımdan kısmen veya tamamen yoksun bırakma şeklinde uygulanıyor. Yani en az para cezası AK Parti’nin aldığı hazine yardımının yarısı kadar olabildiği gibi; tümüyle hazine yardımının kesilmesi şeklinde de olabilir. Eğer kesilen ceza öncesinde parti yardımı almışsa, ceza tutarının hazineye iadesi de isteniyor.

ODAK OLMA

Yapılan bu değişiklikte, Anayasa’da yapılan değişikliklerle kapatma için getirilen ‘odak’ olma kavramı, Siyasi partiler yasası’na da yansıtılmıştı.

Buna göre; bir siyasi parti, suç oluşturan fiillerin parti organları ile üyelerince yoğun ve kararlı bir şekilde işlendiğinin, bu durumun o partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar veya yönetim organları ile TBMM’deki grubu ve grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiğinin saptanması durumunda odak haline gelmiş sayılacak.

50 MİLYON YTL

Son seçimlerde iki katı olarak alınan hazine yardımından AK Parti 91 milyon YTL pay almıştı. 2008 yılı hazine yardımı dağıtımı henüz yapılmadı. Ancak yüzde 47 oy oranı ile AK Parti’nin bu paydan 50 milyon YTL’den fazla para alabileceği bildirildi.

Para cezası verilirse cezanın bu miktar üzerinden mi yoksa bugüne kadar aldığı tüm hazine yardımı üzerinden mi hesaplanacağı da ayrı bir tartışma konusu. Hesaplama tüm yardımlar üzerinden hesaplanırsa, partinin mal varlığı cezayı ödemeye yetmeyecek. Uzmanlar, ödenebilecek bir miktarda ceza kesilebileceğini de belirttiler.