BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kapadokya Diyalog Forumu başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Avrupa Birliği'nin işbirliği ile yürütülen Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi çerçevesinde düzenlenen, ayrımcılık konusunun ele alındığı Diyalog Forumu, Nevşehir'de başladı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Avanos İlçesi'nde gerçekleştirilen Diyalog Forumu'na, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden parlamenterler, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katılıyor.

Diyalog Forumu'nun açılış konuşmasını, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Konuşmasına, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusundaki kararlılığının sürdüğünü belirterek başlayan Eroğlu, "Türkiye, her gün büyüyen ve daha da büyük hedefleri olan bir ülkedir, dünyanın 16. büyük ekonomisine sahiptir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için gerekeni, büyük bir gayretle yerine getiriyor. Ama Avrupa Birliği'nin de daha sıcak bir yaklaşım içinde olması gerekir. Geç kalırsanız, siz bizi Avrupa Birliği'ne davet etmek durumunda kalacaksınız" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nden çeşitli kesimleri bir araya getiren toplantıların ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını belirten Eroğlu, birebir temasın, görüş paylaşımının önyargıları ortadan kaldıracağını söyledi.

Toplantının temel konusunu oluşturan ayrımcılık üzerinde de duran Eroğlu, AK Parti hükümetlerinin her alanda ayrımcılığın ortadan kaldırılması için önemli düzenlemelere imza attığını belirtti. Eroğlu, "Bizim kültürümüzde insanlar arasında ayrımcılık yoktur. Bütün insanlar birbirine eşittir.İnançta, dinde zorlama yoktur. Dinimiz bütün mahlukata, özellikle insana sevgiyle, saygıyla yaklaşmayı emretmiştir" dedi.

AK Parti hükümetlerinin özellikle kadınlara karşı ayrımcılığın önlenmesi konusunda bir çok yasal düzenleme yaptığını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, anayasada kadınlara pozitif ayrımcılığı öngören bir değişiklik yapıldığını, 2002'de 24 olan kadın milletvekili sayısının 79'a yükseldiğini hatırlattı.

Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ile kadınların siyasete ve iş hayatına katılımının artırılması için yasalar çıkarıldığını anlatan Eroğlu, kız çocuklarının eğitim düzeylerinin yükseltilmesine yönelik bir çok kampanyanın da hayata geçirildiğini bildirdi. Eroğlu, "Elbette daha yapılacak çok iş var biliyoruz ve yola devam ediyoruz. Gelecek güzellikler getirsin istiyorsak, ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı, Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi Lideri Mehmet Tekelioğlu da konuşmasında, projenin amacını ve yapılan çalışmaları anlattı. Projenin amacının, parlamentolar kanalıyla Türkiye-AB ilişkilerine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Tekelioğlu, "İlişkilerde zaman zaman tıkanmalar yaşansa da, Türkiye AB vizyonunu kaybetmeden yoluna devam ediyor" dedi. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin tam üyeliğini iç siyaset malzemesi yapmasını eleştiren Tekelioğlu, açılması beklenen 22. Müzakere faslının Almanya'daki yaklaşan seçimler nedeniyle ertelenmesinin bu durumun en net göstergesi olduğuna dikkat çekti. Tekelioğlu, "Müzakereler başlasa da başlamasa da, Türkiye AB standartlarını yakalamak için bütün gücüyle çalışıyor. Gecikmeler olsa da, AB'ye tam üyelik kararlılığımızın ve bu konuda güçlü bir iradenin varolduğunun altını çizmek isterim. Açılacak her yeni başlık da motivasyon kaynağı olacaktır" dedi.

Ayrımcılık konusundaki görüşlerini de dile getiren Tekelioğlu, bütün dünyada olduğu gibi, Avrupa Birliği'nde de önemli bir tehlike oluşturan İslam karşıtlığı ve etnik nefretin yükseldiğine dikkat çekti. Tekelioğlu, "Türkiye de ayrımcılık yüzünden büyük acılar yaşadığı. Ulus devletin neden olduğu bazı sorunlar ayrımcılığı körükledi. Kürtlerin, Alevilerin ve başörtülü vatandaşların çektiği sıkıntıları hepimizin bilmesi, çözümleri buna göre üretmesi gerekiyor. Bunları ortadan kaldırabilmek için özgürlükleri esas almamız gerekiyor. Bence ODTÜ'de geçtiğimiz günlerde yaşanan olay, Türkiye'de toplumda ayrımcılık konusunda henüz bir mutabakat oluşmadığını gösteriyor. Beklerdim ki bu olaya bütün kesimlerden tepki gelsin" değerlendirmesini yaptı.