BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Kansere karşı tek eşlilik tavsiyesi

Rahim ağzı kanseri gündemde. Korunma yöntemleri arasında yer alan bir maddeyi Sağlık Bakanı Akdağ öne çıkardı.

Abone ol

Kadınlarda rahim ağzı kanserini engelleyen HPV aşısına ilişkin yorum da yapan Akdağ, tek eşliliği savundu.

Tam gün yasasına kısmi iptal getirilmesini içine sindiremeyen Sağlık Bakanı Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesini merakla bekliyor.

Akşam gazetesine sağlıktaki güncel konuları değerlendiren Akdağ, vatandaşı özel muayehehaneye kurban etmemekte kararlı olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: 'Vatandaşı özel muayenehaneye yedirmem. Vatandaşı özel muayenehanesine yönlendirenin peşine düşeceğim. Sağlık Bakanlığı'nda bu konuda tedbir alıyoruz.' İşte Akdağ'ın Akşam gazetesindeki konuşmasından öne çıkan bölümler:

TEK EŞLİLİĞİ KORUYALIM
- Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden korunma konusunda tek eşlilik, tüm diğer koruyucu yöntemlerden daha etkili. Bu yüzden tek eşliliği muhafaza etmemiz lazım. Bunu hem muhafazakar demokrat bir partinin sağlık bakanı hem de bir hekim olarak söylüyorum. Erkekler maalesef kendilerini daha serbest hissediyor, daha rahat hareket ediyor, ama hastalık kadını vuruyor. AIDS için de durum böyle.

- Ülke genelinde kurulmaya devam eden gençlik merkezlerinde cinsel eğitim veriyoruz. HPV- DNA taramalarıyla rahim ağzı kanserine karşı erken tedbir almak mümkün. Bu konu üzerinde duracağız.

- Rahim ağzı kanseri aşısını toplum genelinde ücretsiz aşılama yapan ülke yok. Aşı, çok pahalı olarak piyasaya çıktı. Ama firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Uygun fiyatlara getirebilirsek aşılamaya başlarız. Türkiye'de rahim ağzı kanserine neden olan HPV taşıyıcılığı diğer ülkelere göre daha az. Cinsel eğitim konusunda gençlik merkezleri kuruyoruz. Bu konuda tek sorumluluk Sağlık Bakanlığı'nda olmamalı.

PEŞİNE DÜŞECEĞİM TEDBİR ALMAYA BAŞLADI
-Tam Gün Yasası'ndaki iptal kararıyla, sadece üniversite hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açabileceğini ifade etmeye devam ediyoruz. Muayenehaneleri kapatmaya çalıştık. Ne var ki Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, buna izin vermedi. Ama bunun anlamı, devletin hastanesine gelen hastayı özel muayenehanesine yönlendirip, para almak değildir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Kim yönlendiriyorsa onun peşine düşeceğim. Bu konuda, Sağlık Bakanlığı'nda tedbir almaya başladık.