BIST 10.105
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,34
HABER /  DÜNYA

Kanlı Ocak kurbanları anıldı

Azerbaycan'da, 1990 yılında yaşanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen "20 Ocak" katliamının kurbanları anıldı.

Abone ol

20 Ocak katliamının 23. yıl dönümü, Azerbaycan'ın bütün bölgelerinde ve yurt dışındaki temsilciliklerinde anıldı.

Törenler kapsamında ilk olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret ederek buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Aliyev ve diğer üst düzey yetkililerin ziyaretinin ardından yüzbinlerce Azerbaycanlı, Bakü Şehitler Hiyabanı'na akın etti.

Şehitlik ziyareti için Bakü ve Azerbaycan'ın çeşitli bölgelerinden gelenler, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar, mezarlıklara kırmızı karanfiller bıraktı. Saat 12:00'de, Azerbaycan için canını veren bütün şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, trenler ve otobüsler siren ve kornalar ile şehitleri anarken, askeri kışlalarda, devlet dairelerinde bayraklar yarıya indirildi.

150 SİVİL KATLEDİLDİ

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini dile getirmek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitingler başladı.

Mitingleri dağıtmak amacı ile 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerinde şehre giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150 kadar sivili katletti, yüzlerce vatandaşı ise yaraladı. Şehitler, yüzbinlerce insanın katılımı ile daha önce Kafkas İslam Ordusu askerlerinin gömüldüğü şehitliğe gömüldü. Cenaze törenlerinde mezarlar üzerine bırakılan kırmızı karanfiller, "20 Ocak" kurbanlarının sembolü haline geldi.