BIST 10.241
DOLAR 32,35
EURO 34,83
ALTIN 2.379,90
HABER /  GÜNCEL

Kanlı 1 Mayıs'ın belgeleri o odada

Eski DİSK avukatı Rasim Öz, 1 Mayıs 1977'deki olayların 'bir derin devlet kurgusu' olduğunu söyledi.

Abone ol

29 kişiyi ezerek öldüren panzerlere o emri verenlerin bilindiğini öne süren Öz, toplam 34 kişinin hayatına mal olan kanlı olayın faillerinin ve belgelerinin Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki 'Kozmik Oda'da bulunabileceğini iddia etti.

DİSK'in eski avukatlarından Rasim Öz, 34 kişinin hayatını kaybettiği 1 Mayıs 1977'deki olaylarla ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.

Kanlı 1 Mayıs'ın tamamen bir derin devlet kurgusu olduğunu belirten Öz, kanlı olaylara ait belgelerin Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki 'Kozmik Oda'da bulunabileceğini söyledi. O dönemde Maden-İş Hukuk Dairesi müdürlüğü de yapan Avukat Öz, faşizmin kendi geleceğini teminat altına almak için darbeye giden süreçte bu tarz eylemlerde bulunduğunun altını çizdi. Avukat Öz, tarihî olaylardan bir yıl öncesinde yüz binlerce insanın Taksim Meydanı'nda coşkulu bir kutlama gerçekleştirdiğini belirterek, "Ancak akabinde 1977 kanlı olacak, insanlar katledilecek denilerek kamuoyu oluşturuldu." dedi.

1980 darbesine giden yolda 1 Mayıs 1977'nin kilit bir rol oynadığına dikkat çeken Öz, hesap sorulmadığı için ülkeye 12 Eylül faşizminin geldiğini kaydetti. Askerin daha çok insan ölsün, ülkede kaos meydana gelsin diye beklediğini, şartlar olgunlaştıktan sonra da müdahaleyi gerçekleştirdiğini vurguladı. Eski DİSK avukatı, devletin kurulduğundan beri cinayetlerin üstüne bilinçli olarak gitmediğini öne sürerken, darbecilerin yargılanamayacağını hükme bağlayan 15. maddenin Anayasa'dan çıkarılmasının önemine değindi: "1 Mayıs 1977'nin hesabı sorulmadığı için darbeler geldi. Geçici 15. madde bugüne kadar Evren'i korudu. Ama kalktığı andan itibaren Evren yargılanmalı. Yunanistan'da, Şili'de yaşına başına bakılmadan, halka acı çektiren darbecilere mahkeme yolu gözüküyor. İnsanlık suçlarında zamanaşımı söz konusu olmaz. Madde kalktığından itibaren Evren'e yargı yolu gözükür."

Ergenekon davasını da değerlendiren Rasim Öz, yargı sürecini son derece olumlu bulduğunu anlattı. Öz, dava ile bir devin parmak ucuna dokunulduğunu ancak asıl gövdenin birileri tarafından muhafaza edildiğini bildirdi. Öz, "Bugüne kadar hiçbir orgeneral, muvazzaf subay sorguya çekilememişti. Bugün bu askerler sorguya çekiliyorsa Türkiye adına müthiş bir gelişme." diyen Öz, halk iktidarının olması halinde Gladyo'nun tamamen ortadan kalkacağını, aksi takdirde bu yapının her dönem ve şartta kendini beslemeye devam edeceğine işaret etti.
Rasim Öz, anayasa değişikliği paketine destek verirken, bunun yetmeyeceğini 'faşizm anayasası'nın tamamen değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. CHP ve MHP'nin statükonun devamından yana oldukları için pakete destek vermediğini kaydeden Öz, şu görüşü dile getirdi: "CHP Ergenekon'un avukatlığını niçin üstleniyorsa, yeni anayasaya da o yüzden karşı. Türkiye'nin gerçekten sol bir partiye ihtiyacı var. CHP solu değil, statükoyu ve şovenizmi savunuyor. Dolayısıyla AK Parti'nin her önerisine karşı çıkıyor."