BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kanadoğlu konuştu BDP rahatladı!

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, kapatma davalarıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-

Parti kapatma davası tartışmalarında ilk akla gelen isimlerin başında o gelir. Yargıtay Cumhuriyet Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun yaptığı açıklamalar kapatılma tehdidi yaşayan Barış ve Demokrasi Partisi'ni (BDP) rahatlatacak gibi görünüyor.

Buna göre 8 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'nin Siyasi Partiler Yasası'nın 108. maddesini iptal etmesi, açılacak kapatma davalarını boşa çıkaracak.


Kamuoyunun ve medyanın gözünden kaçan önemli bir kararı gündeme getiren Kanadoğlu'na göre kapatma davası açmanın hukuki işlevi kalmadı. Habertürk spikeri Didem Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Kanadoğlu, iki dil ve özerklik tartışmalarının hukuki boyutuna dikkat çekti.

Özerklik ve iki dil taleplerinin demokrasiye ciddi tehdit olduğunu iddia eden Kanadoğlu, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in iki dil tartışmaları sonrası yetkili kurumları boş yere göreve çağırdığını söyledi. Kanadoğlu iptal edilen bu maddeyle cumhuriyetin tehlikede olduğunu sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

"CUMHURİYET KORUMASIZ KALMIŞTIR"

"8 Aralık 2010 tarihinden itibaren hem doğrudan doğruya devletimizin bütünlüğü ve laik demokratik cumhuriyet korumasız kalmıştır. Çünkü 8 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi 17-122 sayılı kararıyla Siyasi Partiler Yasası'nın 108. maddesini iptal etmiştir. Bu benim de görevde bulunduğum dönemde bir siyasi parti hakkında açılmış olan kapatma davasının nihayet 7 yıl 9 ay sonra ele alınmasında Siyasi Partiler Yasası kanununun 108. maddesi gündeme getirilmiş ve iptal edilmiştir.

İPTAL EDİLEN MADDE

İptal edilen madde aynen şudur: 'Bir siyasi parti hakkında kapatma davası açıldıktan sonra yetkili organları tarafından kapatılırsa Anayasa Mahkemesi o davaya devamla hukuki sonuç doğuracak biçimde o kapatma davasını sonuçlandırır' hükmü iptal edilmiştir.

Eğer bir siyasi parti hakkında ki o devletin bütünlüğü veyahut laik demokratik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla bir dava açılmış ise, iki gün sonra yetkili organlar bir kapanma kararı verirse artık o davaya bakılmayacak demektir.

SONUCU OLMAZ


İster iki dil üzerinden deyin ister özerk demokrasi deyin bu şekilde eylemde bulunan siyasi parti hakkında kapatma davası açmanın herhalde hiçbir sonucu olmayacaktır.

"HİÇ ÇAĞIRMASIN"

Hiç çağırmasın çünkü hiçbir cevap almayacaktır. Artık bu karardan sonra ne Yargıtay Cumhuriyet Başbavcılığı'nın ne Anayasa Mahkemesi'nin herhangi bir şekilde kapatma davalarında bir işlevi kalmamıştır.

KİMSE TARTIŞMADI

Bu vahim durum öyle bir olay ki ayın sekizinde verildi 7.5 sene sonra ve 108. madde iptal edildi sekizinde verilen karar ayın 22'sinde toplumun bilgisi haline geldi. Bu konu üzerinde herhangi bir haber, tartışma, değerlendirme yapılamadı.

DEMOKRASİ FETİŞİZMİ

Parti kapatmak keyifli bir iş değildir, doğrudur. Ama hiç kimseye de demokrasiyi yok etme özgürlüğü hiç bir ülkede tanınmamıştır. Biz bir demokrasi fetişizmi içinde o demokrasiyi ortadan kaldırma çabasında olan kişileri üzerine gitmiyor isek o zamam bizim cumhuriyetimiz de tehlikededir."

SİYASETE YEŞİL IŞIK YAKTI

"Hiç siyasete atılmayı düşünür müsünüz? Teklif gelirse değerlendirir misiniz?" sorusuna
Kanadoğlu, "Eğer katkım olursa bu katkının demokrasi rejimi için bir umut yaratağına inanırsam neden olmasın" cevabını verdi.