BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kanada Afganistan için tarih verdi

Kanada Başbakanı Harper, Clinton'a, Kanada askerlerinin Afganistan'dan 2011'de ayrılacağını söyledi.

Abone ol

Kanada Başbakanı Stephen Harper, Ottawa'da görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a, Washington'ın aksi yöndeki umuduna rağmen, Kanada askerlerinin Afganistan'dan 2011'de ayrılacağını bildirdi.

Kanada televizyonunu ziyaret eden Clinton, ABD'nin Kanada askerlerinin 2011'den sonra da Afganistan'da kalmasını istediğini ve askerlerin muharebe gücü görevi yerine eğitim ya da lojistik destek rolü de üstlenebileceğini söyledi.

Başbakan Harper'ın sözcülerinden Dimitri Soudas'ın açıklamasına göre Harper, Kanada'da düzenlenen önde gelen sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 dışişleri bakanları toplantısından ayrı olarak bir araya geldiği Clinton'a, Ottawa'nın Afganistan'da 2011'den sonra yardım ve yeniden inşa çalışmaları ağırlıklı olmak sivil bir misyon üstlenebileceğini kaydetti.

Clinton ile Harper, 20 dakika süren bir görüşme yaptılar. Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon da Clinton'ın açıklamalarından sonra düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'da 2011 sonrasında herhangi biçimde askeri bir misyon üstlenmeyeceklerini söyledi.

Cannon ayrıca, bu konunun Washington ile Ottawa arasında herhangi bir gerilime yol açacağını düşünmediğini ifade etti.

Kanada parlamentosu Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentine gönderilen askerlerin görev süresinin 2011'de sona ermesine karar vermişti.

Afganistan'da Kanada'nın yaklaşık 2900 askeri bulunuyor.

ABD'de 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ardından ABD'nin Afganistan'a müdahalesinden itibaren bu ülkede askeri bulunan Kanada'nın, Afganistan'da 141 askeri ile bir diplomatı öldü