BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,03
ALTIN 2.440,60
HABER /  GÜNCEL

Kamuda krtik zam pazarlığı

Hükümet ilk iki altı ay için yüzde 4, üçüncü ve dördüncü altı ay içinse yüzde 5 zam önerdi. Türk-İş Başkanı Kılıç, bu teklifle uzlaşmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Abone ol

Yaklaşık 380 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümet ve işçi arasında anlaşma sağlanamadı.

380 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmede Hükümet ve işçi sendikaları arasında anlaşmaya varılamadı.

19 Mayıs’taki ilk görüşmede, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, iki senelik zam taleplerini; ilk 6 ay için yüzde 13, geri kalan 6 aylık dönemler için ise yüzde 5 olarak açıklarken, Hükümet bugünkü görüşmede kamu işçilerine, birinci ve ikinci altışar ay için yüzde 4’er, üçüncü ve dördüncü altışar aylar için ise toplam yüzde 5 oranında zam önerdi.

Başbakanlık Merkez Bina’da yaklaşık 2,5 saat süren toplantı sonrasında, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yaptığı açıklamada, Türk-İş’in, teklifini daha önce ilettiğini anımsattı. Bugün karşı teklif sunduklarını bildiren Şahin, önerilerinin birinci ve ikinci altışar aylar için yüzde 4’er, üçüncü ve dördüncü altışar aylar içinde toplam yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Yıl sonu enflasyon oranını yüzde 8 olarak hedeflediklerini anımsatan Şahin, birinci ve ikinci altışar aylar için önerilen yüzde 4’er zammın kümülatif toplamının yüzde 8’in de üzerinde olduğunu söyledi.
Türk-İş ile tekrar bir araya geleceklerini ifade eden Şahin, “Toplu iş sözleşmesi süreçleri, zor dönemlerden geçer, umuyoruz ki bir anlaşmaya varırız” diye konuştu.

TÜRK-İŞ: BU TEKLİFLE ANLAŞMA OLMAZ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise verilen teklifle uzlaşmalarının mümkün olamayacağını kaydederek, kendilerine refah payıve ekonomik büyümeden pay verilmediğini savundu.

Teklifi ilgili kurullarında değerlendireceklerini söyleyen Kılıç, bir sonraki görüşmenin tarihinin daha sonra belirleneceğini bildirdi. Kılıç, öneriyi yeterli bulmadıklarını Bakan Şahin’e de ilettiklerini açıkladı.

Kaynak: