BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kürtler başkanlıkta anlaştı

El Cezire'nin haberine göre varılan anlaşma gereği Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani 4 yıl süreyle Irak’ın Kürt bölgesi başkanlığını yürütece

Abone ol

Iraklı Kürt liderlerin Kürt Parlamentosu’nun ilk toplantısını yapılmasına engel olan sorunları aştığı bildirildi. 

Daha önce Celal Talabani liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB), IKDP’nin bu yöndeki talebini reddetmiş ve Barzani’nin başkanlığının yıl sonu yapılması planlanan Irak genel seçimlerine kadar sürmesini istemişti.

Varılan anlaşma gereği Kürt parlamentosunun 4 Haziran’da ilk oturumu toplanacak ve Mesut Barzani, Kürt bölgesinin başkanlığına getirilecek. Bölgesel başkanlık kanununun hazırlanması ve bölgesel hükümetin başkanının belirlenmesi sonraki adımları oluşturacak. Ardından sıra bölgesel hükümet başkanına hükümeti kurma görevinin verilmesine gelecek.

KÜRTLERİN UMUDU TÜKENİYORDU

İki parti arasındaki anlaşmazlıklar Iraklı Kürtler için umutsuz bir hava estirmişti. Bölgesel PN Ajansı Süleymaniye kentinde yaptığı bir ankette katılımcıların yüzde 37’sinin tarafların bir anlaşmaya varamayacağını düşündüğünü gösterirken sadece yüzde 15’lik bir oranın anlaşmanın sağlanacağı umudunu taşıdığını ortaya koymuştu. Bu ankete göre katılımcıların yüzde 32 ise anlaşmanın yapılıp yapılmayacağı konusuyla ilgilenmiyordu.

Kürt parlamentosunda bulunan IKDP ve IKYB dışı üyeler ilk oturumun toplanamaması üzerine kendi aralarında toplantılar gerçekleştirmişti. Bu toplantılardan sonra parlamentodan gecikmeyle ilgili oturum taleplerinin, parlamento yönetimince engellendiğini Kürdistan İslami Birliği (KİB) yayınladığı bildiriyle duyurmuştu.

Kaynak: