BIST 10.775
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.502,24
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Kamuda KEÖS dönemi başlıyor

Bundan sonra ıslak imza yerine "elektronik imza" kullanılacak, tahsilatlar tek hazine hesabından yapılacak

Abone ol

Sistemle devletin nakit yönetimindeki etkinliğinin arttırılması hedefleniyor. Devlet, yılda 20 milyon adet ödeme işlemi yapıyor. Artık bu ödemeler elektronik ortamda, hızlı bir şekilde yapılacak.

Kamuda Elektronik Ödeme Sistemi'yle (KEÖS) birlikte devlet, hem ödemeler için hem de gelir için tek bir hesabı kullanacak. Yani, merkez ve taşradaki muhasebe birimlerinde tüm ödemeler, doğrudan Merkez Bankası üzerinden hak sahiplerinin hesaplarına aktarılacak. Bu yeni sistem ile beraber ödemelerde ıslak imzalı belge yerine artık elektronik imza dönemi başlayacak. Tahsilatlar tek hazine cari hesabında birikecek. Ödeme ve tahsilatlara ilişkin işlemlerin analiz ve denetimleri de etkinleştirilebilecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sistemin faydalarını şöyle anlattı:

"Bugünlerde özellikle çok değerli olan, dikkatli kullanılması gereken nakdin etkin bir şekilde yönetilmesi, zamanında gerektiği yere ulaşması, ama gereksiz yere de bir yerlerde bekletilmemesi. Yani işin içinde bütçe var, nakit yönetimi var ama bir de borç yönetimi var. Bütün bunlara bütüncül bir bakışı, bu sistemde sağlamış olacağız" Bazı birimlerde pilot olarak kullanılan sistem, Haziran 2012'den itibaren yaygınlaştırılacak. Bu proje ile devletin nakit yönetimindeki etkinliğinin arttırılması hedefleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vatandaşımıza da faydası çok büyük. Çünkü ödemeler zamanında yapılacak. Eskiden el yordamıyla yapılan işlemler, şimdi elektronik ortamda yapılacak. Bu açıdan çok faydalı. Bir de kayıt dışı ile mücadelede bu türden sistemlerin bize katkısı büyük."