BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.502,74
HABER /  DÜNYA

Esad Cuma'yı da kana buladı!

Yaşanan diplomatik krizle dünya gündemine oturan Suriye'den gelen kötü haberler durmak bilmiyor.

Abone ol

Suriye'de ateşkesin yürürlüğe girmesinin 2. gününde, Türkiye sınırına yakın bölgede güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar çıktı.

Cuma namazı çıkışı düzenlenen sivil gösterilerde Hama'da 2, İdlib'te 2, Haseke'de 1, Şam kırsalında 1, Dera'da 1 kişi olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti.

Suriye'de dünkü ateşkes ilanından bu yana yaşanan gelişmeler yakından izlenirken, Fransa 1.20120413164924.jpgve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ise Suriye'de insani koridorlar açılması çağrısında bulundu.

 BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Esed yönetimine tanıdığı  ateş süresinin dolmasına rağmen Suriye'de sivillere yönelik saldırıların devam ediyor.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun'un ateşkes sonrası barışçıl gösteri yapılmasına yönelik çağrısı bugün Şam, Der'a, Hama, Humus, Halep, Haseke ve Kamışlı'da karşılık buldu.

Suriye Haber Ağı (SNN) Suriye güvenlik güçlerinin gösteri öncesi ''birçok camiyi kuşattığı, Şam'ın Berze, İdlib'in Salkin, Dera'nın Casim ve Neva beldelerinde göstericiler üzerine ateş açıldığı'' bildirildi. SNN, Cisr eş-Şuğur kasabasının Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgesinde tanklardan top atışı yaptığını iddia etti.1.20120413115319.jpg

Suriye Genel Devrim  Konseyi ise Humus'un Karabis mahallesi tank topları ve silahlarla vurulduğunu, sınırda 14 askerin tüm silahlarıyla Suriye ordusundan ayrılarak Ürdün'e geçtiğini kaydetti. Konsey, Dera'nın Cize bölgesinde en az 15 kişiyi tutukladığını öne sürdü. 

 

'ESAD'IN SAMİMİYETİNE İNANMIYORUM'

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ateşkese uyacağına inanmadığını söyledi. Fransız televizyonuna açıklama yapan Sarkozy, "Beşşar Esad'ın ateşkes sonusunda samimi olduğuna inanmıyorum. Orada gerçekte neler olup, bittiğini öğrenmek için BM gözlemcilerini biran önce göndermemiz gerekir" dedi

ANNAN'DAN İNSANİ KORİDOR ÇAĞRISImktaei.jpg

Suriye'de dünkü ateşkes ilanından bu yana yaşanan gelişmeler yakından izlenirken, Fransa ve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'de insani koridorlar açılması çağrısında bulundu.

Suriye'de dün ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından bugün ülkeden muhalif gruplar ile ordu arasında kısa süreli çatışmaların yaşandığı yönünde haberler geliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bugün Suriye'ye yabancı gözlemci gönderilmesini öngören bir karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.

Bu gelişmeler ışığında Annan'ın Sözcüsü Ahmed Fevzi yaptığı açıklamada, Annan'ın Suriye'de insani yardım koridorları açılması çağrısı yaptığını belirtti. Fevzi, "Özel Temsilci Annan, şu anda harika bir durumda olmadığımızın bilincinde. Serbest bırakılması gereken mahkumlar, açılması gereken insani yardım koridorları var" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü oturumunda "nispeten uyulan" ateşkesi denetlemek amacıyla 10 ya da 12 kişilik bir gözlemci heyetinin gönderilmesine ilişkin kararı oylayacağını da ifade eden Fevzi, 250 kişiden oluşan geniş heyetin ise daha sonra gönderileceğini de sözlerine ekledi.

Hangi ülkelerin bu heyete temsilci göndereceğinin henüz belli olmadığını belirten Fevzi, Suriye yönetiminin son birkaç gün içinde 74 yabancı gazeteciye vize verdiğini de vurguladı. Gözlemci gönderilmesine ilişkin kararın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelerin anlaşması halinde bugün ele alınabileceği belirtiliyor.

BM, SURİYE'YE GÖZLEMCİ GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR

İnsani koridor, kriz bölgelerinde gıda, giyecek, ilaç ve ambulans gibi sağlık hizmetlerinin sıkıntı yaşayan insanlara ulaştırılabilmesi için açılan geçiş alanlarına deniyor. Belli bir alanda ve belli bir süreliğine kurulan bu koridorlar trafsız alanlar kabul ediliyor. İlk kez 1949'da Cenevre Sözleşmesi'yle ortaya çıkan bu terim daha sonra çeşitli Birleşmiş Milletler kararlarına da dahil edildi.

Kasım ayında da Suriye'de insani koridor açılması önerisi gündeme gelmişti. Şu ana kadar yapılan öneriler çerçevesinde, insani koridorların Türkiye veya Lübnan gibi komşu bir ülke üzerinden açılması planlanıyor.

Bu koridorlardan Uluslararası Kızılay örgütü gibi uluslararası yardım kuruluşlarının zor durumdaki bölgelere yardım malzemesi taşınması ve bu süreçte Suriyeli yetkililerden herhangi bir müdahale olmamasını sağlamak amacıyla silahsız gözlemcilerin konuşlandırılması öngörülüyor.

İnsani koridorun açılmasının kilit noktasını ise Suriye rejiminin rıza göstermesi oluşturuyor. Suriye'nin izin vermemesi durumunda ise koridorların açılabilmesinin tek yolunu BM kararı çerçevesinde askeri güç kullanılması oluşturuyor.