BIST 10.634
DOLAR 32,26
EURO 35,03
ALTIN 2.427,24
HABER /  POLİTİKA

Kamer Genç konuştu, Meclis karıştı

Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü oturumda gergin anlar. Genel kurulun tansiyonu yükseldi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda bugün evlere şenlik görüntüler vardı. Koca koca vekiller birbirinin boğazını sıktı, Meclis koridorlarında birbirlerini kovaladı. Aslında her şey Kamer Genç'in kürsüde konuşmasıyla başladı. Ancak kavgaya karışanlar AK Partili ve MHP'li vekiller oldu. Genç de onları bir köşeden izledi.

Kısaca olay şöyle gelişti: Genç'in konuşmasına sinirlenen Ak Partili Mehmet Daniş onun üzerine yürüdü. Genç bu sırada kendini korumak için MHP sıralarına sığındı. Daniş, Genç'i koruyan MHP'lilere tepki gösterince MHP'li vekil Osman Durmuş onun boğazını sıktı.  Hatta Daniş o sırada bir de yumruk yedi.

TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin görüşmelere bugün 11.00'de başladı. Görüşme sürerken kürsüye çıkan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç konuşması sırasında, Mehmet Ali Şahin’in taraflı bir yönetim sergilediğini iddia etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Sadık Yakut tarafından uyarıldı.

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yurtdışı seyahatlerine değindi. Gül ve Erdoğan’ın çok sık yurtdışına çıktığını savunan Kamer Genç, iki liderin yurtdışına çıkışlarında aldıkları harcırahları açıklaması gerektiğini söyledi.

AK PARTİLİLER GENÇ'E TEPKİ GÖSTERDİ

Bu sözler üzerine AKP vekillerin tepki göstermesi üzerine Genç, “Bu memleketin şehitleri, gazileri açlıktan ölüyor, siz ne yapıyorsunuz? Her türlü sefahat içerisinde yaşıyorsunuz. Bu ülkenin mallarını yandaşlara sıfır fiyata veriyorsunuz da, bir şehide neden hakkını vermiyorusunuz?” dedi.

AK Parti sıralarından atılan laflara, Genç, "Benim sözümü kesmeyin. Benimle konuşmak istiyorsanız, televizyona çıkalım, orada bütün pisliklerinizi yüzünüze vurayım. Bu ülkenin şehit yakınları, gazileri açlıktan ölüyor, siz sefa içerisinde yaşıyorsunuz" diye karşılık verdi.

AK Parti’liler, Genç’in bu sözlerine tepki gösterirken, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Genç’i sık sık uyardı.

Bu sırada, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli oturdukları yerde tartışmaya başladı.

Karşılıklı laf atmalar nedeniyle TBMM Başkanvekili Yakut, birleşime ara verdi. Tartışmalar ve laf atmalar verilen arada da devam etti.

DANİŞ GENÇ'İN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

 

KAMER GENÇ'İ AK PARTİLİLER KURTARDI

Kamer Genç’in sözlerine sinirlenen  AKP’li Mehmet Daniş, Kamer Genç'in üzerine yürüdü. Bu sırada AKP'li vekil Nuri Uslu Daniş'i tutarak olası bir dayak olayının önüne geçti.

Genç'in az önce söylediği sözlere sinirlenen AK Parti’li Daniş, Genç’in üzerine yürüdü. Daniş’i, araya giren milletvekilleri engelledi. Bu sırada Kamer Genç MHP sıralarına saklanarak "Ben yalnızım diye üzerime yürüyorsunuz" diye bağırdı.

DURMUŞ DANİŞ'İN BOĞAZINI SIKTI

MHP vekilleri de Genç'i korumak için Daniş'i engellemeye çalıştı.

Daniş, kendisini engelleyen MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ile de tartıştı.

Bu sırada Durmuş, Daniş’in boğazını sıktı.

YUMRUĞU DANİŞ YEDİ

Daniş’in milletvekillerince engellendiği sırada yumruk darbesi aldığı görüldü.

OSMAN DURMUŞ'TAN O FOTOĞRAFA AÇIKLAMA

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, TBMM Genel Kurulu’nda bugün yaşanan kavgaya ilişkin Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Durmuş, Genç’e yönelik dövme girişimini engellediklerini belirterek, "Hepsi o kadar. En ufak şiddet gösterisi olmamıştır. Hem adamı dövmeye çalışıyorlar, hem de bağırıyorlar. Böyle birşey olabilir mi? Ne el kaldırılmıştır, ne de şiddet gösterilmiştir" diye konuştu.

"BUGÜN BİZİM SABIRLI GÜNÜMÜZDÜ"

AKP’li milletvekillerinin sıra kuralını ihlal ettiğini belirten Durmuş "Bugün yine bizim sabırlı günümüzdü" dedi. Durmuş kavgaya ilişkin fotoğraflarda kendisinin AKP’li Mehmet Daniş’in boğazını sıktığının görüldüğünün hatırlatılması üzerine gazetecilere uygulamalı olarak kavgayı nasıl ayırdığını anlattı.

KAMER GENÇ GÖRÜŞECEĞİZ!..

Daniş, AK Parti’li milletvekillerince arka sıralara götürüldükten sonra, "Kamer Genç, görüşeceğiz..." diye bağırdı. Genç’in kendisine yanıt vermesi üzerine, Daniş, Genç’in üzerine koşmaya başladı, ancak AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu tarafından durduruldu.

Genç, stenograflardan, AK Parti’li milletvekillerinin kendisine yönelik sözlerin tutanaklara geçirilmesini istedi. MHP’li milletvekilleri yatıştırmak için Genç’i kendi sıralarında oturttu.

Genel Kurulda, verilen aradan sonra CHP’nin grup önerisinin görüşülmesine başlandı.

KAMER GENÇ: CAN GÜVENLİĞİM KALMADI

Olayların ardından Meclis'te bir basın açıklaması yapan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ''Parlamentoda can güvenliğinin kalmadığını'' iddia etti.

Genç, AK Parti yönelik eleştirilerini aktardı. Bunları dile getirdiği için AK Parti'li milletvekillerinin kendisine ''dayanamadığını'' savunan Genç, ''Tek hedefleri beni susturmak'' dedi.

Kamer Genç, 30 yıldır siyasetin içinde olduğunu belirterek, siyaset yapmanın zor bir iş olduğuna söyledi. Genç, ''Ben sevgi doluyum ve memleketimi seviyorum. Ben köy çocuğuyum. Atatürk devrimleri sayesinde buradayım. Ben memleketime hizmet etmek istiyorum ve memleketi soyanları da ortaya çıkartmaya çalışıyorum'' diye konuştu.

Geçmiş yıllarda sağ partilerle hep sorunlarının olduğunu, eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Turgut Özal ile da ''sorun yaşadığını'' ifade eden Genç, ''Ama onları bunlarla kıyasladığımız zaman, onlar zemzem suyuyla yıkanmış gibiler'' dedi.

BANA BİR ŞEY OLURSA SORUMLUSU ERDOĞAN

Tunceli Milletvekili Genç, Genel Kuruldaki oturumlarda İçtüzüğün 63. maddesine göre söz istediğini, ancak verilmediğini kaydederek, kendisine verilmeyen söz hakkının muhalefet partisi milletvekillerine verildiğini söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e hakaret ettikleri halde BDP'li milletvekillerinin ceza almadığını, ancak kendisinin aldığını anlatan Genç, Genel Kurulda konuşturulmaması için her yolun denendiğini savundu. Kamer Genç, ''İleride onlarla hesaplaşacağız. Parlamento'da can güvenliğim kalmadı. Bana bir şey olursa, bunun sorumlusu Tayyip Erdoğan'dır'' diye konuştu.

Genç, meşru zeminlerde mücadelesine devam edeceğini belirterek, ''Ölürsem öteki dünyada, yoksa bu dünyada hesaplaşacağım'' dedi.

BOĞAZ SIKMA SAHNESİ DEĞİLMİŞ

MHP'li Osman Durmuş boğaz sıkma durumuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak kendini savundu. AK Partili Milletvekillerinin Kamer Genç'e saldırdığını, bunun üzerine Genç'in MHP sıralarına sığındığını söyleyen Durmuş yaşanan olayı şöyle anlattı:
"Milletvekilini durdurmaya çalıştım. durdurmak isterken kötü bir söz veya şiddet sayılacak uygulamam olmamıştır. AKP'li milletvekili sonra basına boğazını sıktığımı söylemiştir. Gazetedeki fotoğrafları bende gördüm. Bu bir boğaz sıkma sahnesi değildir. Böyle bir olay söz konusu değildir. Şahıs güçlü yüklenmiştir. Durdurma gayretim bu şekilde bir görüntü vermiştir. AKP milletvekili olayı çarpıtmıştır. Asıl olan AKP milletvekilinin saldırısıdır"