BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,95
HABER /  SAĞLIK

Kalp ve tansiyon hastalığına birebir

İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucu kalp ve tansiyon hastalarını yaz aylarında sevindirecek bir haber geldi

Abone ol

İngiltere'de yapılan bir araştırmada güneşlenmenin yüksek tansiyonu düşürdüşü ve kalp krizinin durdurulmadı, felç riskinin azaltılması gibi hastalıklarda yardımcı olduğu belirtildi.

Bilim insanları güneş ışınlarının sağlık açısından getirdiği faydanın cilt kanseri riskine ağır bastığını iddia ediyor.

Edinburg Üniversitesi'nden uzmanlar günde 20 dakika güneş ışığında kalan bir insanın damarları nitrikoksit denen önemli bir kimyasal salgıladığını bulduklarını duyurdu. Bu da kan basıncını düşürüyor, kalk krizi, felç ve kan pıhtılaşması riskini azaltıyor.

Dermatoloji uzmanı Dr. Richard Weller felç ve kalp krizinin cilt kanserinde çok daha fazla ölüme yol açtığına vurgu yapıyor. Örneğin İngiltere'de 159 bin kişi yılda kal ve damar hastalıklarından ölürken sadece 2750 kişi cilt kanserinden ölüyor.

Weller ve ekibi iki seans, her seansı 20 dakika bronzlaşma lambalarının altında yatan 24 gönüllüyü gözlemledi. İlk seansta gönüllüler hem ultraviyole ışını hem de ısıya maruz kaldı. Ama ikinci seansta ultraviyole ışınları bloke edildi, sadece ısı verildi.

İlk seanstan sonra gönüllülerin kan basıncı hissedilir derecede düştü ama ikinci senasta böyle bir şey gözlemlenmedi. Bu da gösteriyor ki ultraviyole radyasyonu bu fayda da kilit rol oynuyor.

Uzmanlar, güneş ışınlarının deride kapalı olan nitrikoksidin kilidini açtığını ve damarları genişlettiğine inanıyor. Her iki etki de kan basıncının düşmesine sebep oluyor.

Edinburg'da Uluslararası Araştırmacı Dermatoloji konferansında sunulan araştırmayı değerlendiren Dr. Weller güneş ışınlarının getirdiği faydanın cilk kanseri riskine ağır bastığını söyledi. Weller yıllardır yaz aylarında insanlarda kış aylarına göre tansiyonun daha düşük olduğunun bilindiğini belirterek buna güneş ışınlarının sebep olduğuna inandıklarını söyledi. Öte yandan ekvatordan uzaklaştıkça yüksek tansiyın sorunu daha fazla artmaya başlıyor.

Araştırma küçük bir kesimle yapılmış olsa da güneş ışığına maruz kalmanın iyi mi kötü mü olduğu tartışmaları devam ediyor.